Podobne danie właśnie z pieczonymi lub gotowanymi w mundurkach ziemniakami to wspomnienie mojego dzieciństwa. Moja mama robiła to danie głównie w dni postne, często w piątki 🙂 Moja wersja smakuje dość podobnie, podana jest jednak w formie śledziowej sałatki położonej na połówce ziemniaka. Mówię Wam – pycha 🙂
Polecam Wam także:
– przepis na pieczone ziemniaki w piekarniku
– śledzie w oleju
– śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami
– tatar ze śledzia
– śledzie w wiśniówce
– śledź marynowany w occie
– śledź na konfiturze z cebuli
– śledź w czosnku i majeranku
– śledzie w kiszonych cytrynach
– przepis na ogórki kiszone
– kotlety rybne
Przygotowanie: 10 minut + pieczenie ziemniaków 40-50 minut
Składniki podpłomyki:
– 1 duży ziemniak pieczony w mundurku
– 1 płat śledzia
– 2 łyżki śmietany 18%
– ćwiartka jabłka
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– 1 czubata łyżka dymki posiekanej wraz ze szczypiorem
Przygotowanie:
- Zanim zaczniecie przygotowywać śledzia musicie go spróbować. Jeśli jest zbyt słony, należy go wymoczyć w wodzie min 10 minut, choć niektóre śledzie wymagają 30-60 minut moczenia.
- Śledzia pokroić w kostkę o boku 1-1,5 cm. Jabłko obrać ze skórki i pokroić w niewielką kostkę, dodać do śledzia i polać sokiem z cytryny. Dodać połowę posiekanej dymki, dodać śmietanę i wymieszać.
- Ziemniaka przekroić wzdłuż na pół. Na połówkach położyć śledziową sałatkę i posypać dymką. Podawać.
SMACZNEGO!
Polecam:
– sałatka z ziemniakami i pesto koperkowym
2 comments
Wygląda bosko. Coś w sam raz dla takiej fanki śledzi jak ja! Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 🙂
Tak,to jest pyszne.Kolejny raz sprawdza się ,że proste danie potrafi być wspaniale .Dziękuję za przypomnienie ,też podobnie czasem robię.