Ten przepis na babkę jest inspirowany przepisem na ciasto Michała Korkosza. Dopasowałam jednak składniki do pojemności firmy babki, zmniejszyłam nieco ilość cukru, aby niepotrzebnie nie przemycać go dość dużo i uprościłam proces przygotowania. Jaki jest efekt? Pyszny, niesamowicie pomarańczowy i wilgotny. Taki jak lubię!
Podoba Ci się babka w kształcie kwiatu? Już teraz możesz kupić w moim sklepie formę silikonową do jej upieczenia:
Forma do babki kwiat
Zapraszam Was także na przepisy na Wielkanoc:
– babka marmurkowa
– babka majonezowa
– babka cytrynowa
– jajka faszerowane w 3 kolorach
– babka piaskowa
– farbowanie jajek barwnikami
– jajka faszerowane paluszkami krabowymi
– jajka faszerowane mango
– łosoś marynowany w whisky
– śledź w czosnku i majeranku
– łosoś marynowany w koprze i wódce
– rolady z szynką i sałatką jarzynową
– sałatka jarzynowa
– jajka z awokado
– jaja z suszonymi pomidorami
– mazurek kajmakowy
– przepis na pasztet
– jajka faszerowane
BABKA POMARAŃCZOWA
Przygotowanie: 50 minut + gotowanie porarańczy
Ciasto na średnią formę pojemności 1,25 l
Składniki:
– 200 g pomarańcza + ewentualnie dodatkowa do pokrojenia
– 300 g mąki pszennej
– 150 g cukru
– 2 jajka rozmiar M
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
– 140 g oleju rzepakowego
– po szczypcie kurkumy i soli
PRZYGOTOWANIE:
- Pomarańczę dokładnie wyszoruj i osusz. Włóż ją do garnka, zalej wodą i gotuj przez 1 godzinę. Po ugotowaniu ostaw nie wyjmując z wody i wystudź. Możesz nawet studzić przez noc lub przez cały dzień jeśli wolisz tak sobie rozplanować pracę.
- Po wyjęciu rozkrój pomarańczę najlepiej na ćwiartki i zobacz czy nie ma pestek. Jeśli ma to usuń je, a pomarańczę włóż do blendera i zblenduj na puree.
- Piekarnik rozgrzej do 180 st C.
- Do jednej miski dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, szczyptę soli i kurkumy.
- Do drugiej miski dodaj mokre składniki tj jaja, olej, puree pomarańczowe, ekstrakt waniliowy. Teraz wszystko dokładnie wymieszaj, najlepiej wykorzystując do tego rózgę kuchenną. Dodaj suche składniki i wymieszaj wszystko rózgą na jednolite ciasto o gęstości śmietany.
- Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz jej smarować, jeśli zaś masz inną formę, nasmaruj ją masłem i wysyp mąką.
- Na spód babki możesz dodać kilka plasterków pomarańczy, będzie pięknie wyglądała po upieczeniu.
- Wlej ciasto do formy na babkę i wstaw do piekarnika. Piecz przez 40-45 minut w 180 st C.
- Po wyjęciu babki poczekaj kilka minut i wyjmij ją z formy. Odstaw do wystygnięcia. Babka jest niesamowicie wilgotna i pyszna!
Smacznego!