Kotlet cordon bleu to brat bardziej znanego kotleta de volaille. Z tą różnicą, że cordon bleu nadziewany jest szynką i serem oraz według mnie jet prostszy w przygotowaniu a równie smaczny. Przeczytaj mój przepis i zobacz, jaki mam patent na panierowanie i smażenie mięsa, z moim sposobem będzie to bardzo proste.
Polecam Wam także:
– kurczak z czerwonym pesto
– kurczak pieczony na butelce piwa
– kurczak z batatami
– sałatka cezar z kurczakiem
– kurczak z mozzarellą
– kurczak pieczony
– orientalne skrzydełka z kurczaka
– kotlety mielone z kurczaka
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– surówka z czerwonej kapusty
– Pałki z kurczaka w panierce
– Najlepszy kurczak pieczony!
– Kurczak z suszonymi pomidorami i szpinakiem
– Pieczony kurczak w panierce z parmezanem
– Kurczak w płatkach kukurydzianych
CORDON BLEU Z KURCZAKA
PRZYGOTOWANIE: 60 minut
Ilość porcji: 2
SKŁADNIKI:
– 1 duża pierś kurczaka
– 2 plasterki szynki
– 4 plasterki sera gouda
– 1 jajko rozmiar L
– 3-4 łyżki mąki
– 3-4 łyżki bułki tartej
– 300-400 ml oleju do smażenia
– 1 łyżka musztardy dijon
– sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Pierś z kurczaka przekrój na pół wzdłuż, tak aby uzyskać 2 cienkie piersi, łatwe do rozbicia.
- Rozbij kurczaka tłuczkiem do mięsa, podczas rozbijania mięso przykryj kawałkiem folii spożywczej, ułatwi to rozbijanie. Rozbijając mięso staraj się stworzyć duże prostokąty.
- Przygotuj 2 sporej wielkości arkusze folii spożywczej, połóż na nich rozbite piersi z kurczaka, dopraw je solą i pieprzem, a następnie środek posmaruj łyżeczką musztardy dijon.
- Bliżej jednego z dłuższych boków mięsa połóż plaster szynki i 2 plastry sera gouda. Tak przygotowane mięso zawijaj z pomocą folii aluminiowej. Kiedy mięso zawinie się w rulon skręć ciasno jeszcze boki folii, tak jak skręcone są papierki od cukierka. Mięso musi być ciasno zawinięte, dzięki czemu kotlet będzie zwarty.
- Tak przygotowane kotlety włóż na 20-30 minut do zamrażarki, mięso powinno zesztywnieć ale nie zamrozić się.
- Przygotuj składowe panierki – do misek włóż osobno mąkę, roztrzepane jajko i bułkę tartą. Po wyjęciu mięsa z zamrażarki odwiń kotlety z folii, obtocz w mące, jajku i bułce tartej.
- Smaż cordon bleu w dużej ilości rozgrzanego oleju. Mięso powinno smażyć się 14-17 minut aby usmażyło się w środku. Podawaj od razu z ziemniakami, kaszą lub ryżem oraz sałatą.
Smacznego!
Pamiętaj o obserwowaniu mnie na Facebooku i Instagramie
FACEBOOK I INSTAGRAM
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł
1 comments
[…] https://nietylkopasta.pl/cordon-bleu-z-kurczaka/ […]