Ostatnio na blogu pokazywałam Wam przepis na frytki z warzyw i wielokrotnie padło pytanie dlaczego nie ma wśród nich batatów. I mam, tym razem zapraszam na same bataty w wersji fit. Aby były bardziej chrupiące możecie usmażyć je w tłuszczu lub obtoczyć w mące kukurydzianej, ale ja jestem zwolennikiem prostoty i nie przeszkadza mi to że moje frytki są miękkie. Jeśli zrobicie je w piekarniku będą na pewno lżejsze niż te smażone w tłuszczu.
Zachęcam Was do odwiedzenia podobnych przepisów gdzie królują pieczone warzywa:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– kurczak z batatami
– pieczone faszerowane bataty
– carpaccio z buraka
– falafel
– sałatka z żółtym burakiem
– pikantne frytki z batatów
– sałatka z kolorowych buraczków
– chipsy z batatów
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
– sałatka z batatem i jakiem na miękko
– frytki z cukinii
FRYTKI Z BATATÓW
Przygotowanie: 30 minut
Składniki:
– 1-2 bataty
– oliwa z oliwek
– przyprawy: sól oraz suszony tymianek
Przygotowanie:
- Bataty obierzcie i pokrójcie w słupki o podobnej wielkości. Są dość twarde dlatego musicie mieć ostre narzędzie do obierania i krojenia. Dolejcie do frytek nieco oliwy – ilość zależy od ilości pokrojonych warzyw. Oliwa powinna pokryć warzywa po wymieszaniu.
- Dodajcie przyprawy – nieco soli oraz suszony tymianek. Możecie zamiast tymianku wykorzystać także paprykę, oregano lub inne ulubione zioła.
- Bataty wyłóżcie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawcie frytki do piekarnika na 20-25 minut (temperatura 190-200 st C). Frytki powinny się lekko przyrumienić.
- SOS: proponuję Wam dodatek w postaci domowego sosu: 4 łyżki majonezu, 1 łyżka ketchupu, 1 mały ząbek czosnku. Czosnek zgniećcie za pomocą praski, wymieszajcie wszystkie składniki.
SMACZNEGO!
e-book Kolacje, przepisy do 40 minut
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
6 comments
Szukałam inspiracji kuchennych i tak natknęlam się na ten przepis. Wypróbuje jeszcze dziś 🙂
super, naprawdę są proste w przygotowaniu 🙂
Dzisiaj wypróbuję! 🙂
Bataty są przeciwzapalne i mają duzo beta-karotenu. Poza tym to fajne urozmaicenie diety i dość często ich używam zamiast zwykłych ziemniaków, robiąc frytki. Batatowe frytki z frytkownicy beztłuszczowej (ja mam Knappera) są u nas ulubiona przystawką na wszelkich imprezach, np. urodzinach dzieciaków. Podaję do nich kilka sosów do maczania (zwykły ketchup, sos czosnkowy, 1000wysp, barbecue, miodowo-musztardowy).
Wyszły znakomite. Polecam ten prosty i fajny przepis! Dziękuję 🙂
Prosty łatwy i szybki przepis. Dziękuję