Do zrobienia gnocchi najlepsze będą wcześniej upieczone bataty, nabierają wtedy cudownego smaku i aromatu, który wyczujecie też w kluseczkach. Gnocchi możecie podać jako dodatek do obiadu lub samodzielnie, polane palonym masłem z parmezanem, takie proste ale obłędnie pyszne danie!
Polecam Wam inne przepisy z batatami:
Pieczone bataty z jogurtem i miętą
Sałatka z pieczonym batatem
Pieczone faszerowane bataty
Pikantne frytki z batatów
Pizza z batatów z kurczakiem
Kurczak z batatami
Bataty z sosem z awokado
Sałatka z batatem i jajkiem na miękko
Krem z batatów
Frytki z batatów
Chipsy z batatów
GNOCCHI Z BATATÓW
Przygotowanie: 20 minut + pieczenie batatów około 40 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 500 g puree z batatów*
– 125 g mąki pszennej
– sól, pieprz
– 50 g masła
– 1 łyżka bułki tartej
– 1/3 szklanki tartego parmezanu
– kilkanaście listków świeżego tymianku
Przygotowanie:
- PUREE Z BATATÓW: Bataty umyj, osusz. Jeśli są bardzo duże przekrój na 2 lub 3 części, ale nie krój zbyt drobno. Włóż na blachę do piekarnika rozgrzanego do 200 st C i piecz przez 30-40 minut. Po upieczeniu wyjmij bataty, delikatnie zdejmij skórkę i oddziel miąższ. Rozgniataj widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.
- Puree przełóż do miseczki, dodaj mąkę, sporą szczyptę soli oraz pieprzu i wymieszaj na początku łyżką. Jak składniki się wstępnie połączą zagnieć już ręką, krótko, jedynie do połączenia i stworzenia jednolitej kuli.
- Ciasto podziel na mniejsze porcje, na blacie podsypanym odrobiną mąki roluj porcje ciasta, a następnie pokrój rulony podobnie jak kopytka. Możesz ugotować już takie gnocchi lub zdecydować się na zrobienie im rowków jak u mnie. Ja posiadam do tego specjalną drewnianą deseczkę kupioną we Włoszech, ale możesz uzyskać podobny efekt wykorzystując widelec. Każdą z kluseczek lekko ugnieć aby stała się okrągła, a następnie za pomocą widelca rolujcie delikatnie przyciskając, tak aby lekko się wydłużyła i były w niej widoczne rowki. Na koniec złap za dwa końce i lekko dociśnij do środka, aby kluseczka nie była zbyt długa a rowki zrobiły się jeszcze bardziej widoczne.
- Gnocchi gotuj we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Kluseczki powinny wypłynąć na powierzchnię + 30 sekund dłużej.
- Masło do polania: na patelni rozpuść masło, dodaj nieco soli, bułkę tartą i pod koniec połowę listków świeżego tymianku. Podsmażaj aż bułka nieco ściemnieje. Masłem polewaj ugotowane gnocchi, posypuj obficie parmezanem i listkami świeżego tymianku. Na koniec dopraw świeżo mielonym pieprzem i podawaj.
SMACZNEGO!
Lubisz moje przepisy? Kup jedyny taki e-book z 100 super przepisami na kolacje.
2 comments
Z ciekawości spróbuję, wygląda bardzo apetycznie
Użyłem składników ujętych w przepisie i ich dokładne odmierzone ilości. Pomimo tego nie byłem w stanie uzyskać konsystencji ciasta, które umożliwiłoby dalszą pracę. Byłem zmuszony dodać znacznie więcej mąki(blisko dwukrotnie więcej) niż podaje przepis, aby móc kontynuować. Nasuwa mi się tylko jeden powód. Czy puree przed dodaniem mąki powinno zostać ostudzone? Wydaje mi się, że gorące puree ma znacznie większą możliwość absorpcji ze względu na uwięzioną w nim parę wodną.