Danie to zaliczyć można do wykwintnych pomimo swoje prostoty w przygotowaniu. Ja uwielbiam kacze mięso za doskonały smak, a potrawa nadaje się zarówno na codzienny obiad jak i świąteczny posiłek.
Polecam Wam także inne przepisy:
– ragu z kaczki
– przepis na gnocchi
– domowy makaron
Przygotowanie:30 minut
Ilość porcji: 2 porcje
Składniki:
– 2 piersi kacze
– 1 jabłko
– sól
– pieprz
– cynamon
– 2 łyżki syropu z melasy
Przygotowanie:
Zacznijcie od przygotowania mięsa. Dokładnie je umyjcie i osuszcie. Natnijcie skórkę nożem tak, aby stworzyć krateczkę o boku 1-2 cm. Kaczkę natrzyjcie solą pieprzem i cynamonem. Połóżcie kaczkę skórą do dołu na suchą i zimną patelnię i 3 min smażcie na mniejszym ogniu. Tłuszcz z kaczki powinien się roztapiać. Następnie zwiększcie ogień i smażcie ok 5 min z każdej strony.
Gorące usmażone kawałki przełóżcie do naczynia żaroodpornego i wstawcie do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. Piekarnik nagrzewajcie razem z naczyniem żaroodpornym, aby nie wstawiać mięsa do zimnego. Zapiekajcie 10-13 minut.
W czasie pieczenia pokrójcie jabłko na cząstki. Do podsmażenia możecie użyć nieco tłuszczu z kaczki pozostałego po smażeniu. Do lekko podsmażonych jabłek dodajcie melasę oraz 2-3 łyżki wody. Chwilę duście do momentu kiedy sos się zagęści.
Sposób podania: proponuję domowe kluski śląskie oraz sałatę z vinegretem.
SMACZNEGO!
Polecam Wam także pyszne przepisy na:
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– pulpety w sosie pomidorowym
– zupa ogórkowa
– zupa pieczarkowa
– zapiekanki z pieczarkami
– śledzie w oleju
– boeuf strogonow
– pasta z awokado
– frytki z batatów
– placek po węgiersku
– pierogi z kaszą gryczaną
– zupa krem z pomidorów
– marynata do karkówki
– pizza z patelni
– puree ziemniaczane
– kolacja – moje ulubione przepisy
1 comments
pysznie i wykwintnie 🙂