Kalmar jest doskonały pod warunkiem ze nie jest gumowaty podczas jedzenia. Dlatego przygotowuje się go bardzo szybko, bo im krótszy czas obróbki, tym mniejsza szansa na niejadalnego kalmara 🙂 Nie należy się go jednak obawiać – przygotujcie go kiedyś a sami się przekonacie.
Przygotowanie:30 minut
Ilość porcji: 2 porcje
Składniki:
– sprawione kalmary (mogą być mrożone)
– szklanka oleju roślinnego
– jajko
– bułka tarta
– mąka
Składniki sos:
– puszka pomidorów
– 2 ząbki czosnku
– garść świeżych ziół (koperek, pietruszka, bazylia ew oregano)
– 1 cała papryczka chili
Przygotowanie:
Sos: niezwykle prosto go przygotować. Wystarczy wrzucić składniki do blendera i przetrzeć. Odstawcie na 10 min do lodówki.
Kalmary: przygotujcie składniki na panierkę – jest identyczna jak na znane Wam kotlety schabowe. Paski kalmarów obtoczcie w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Wrzucajcie na rozgrzany olej na wysokiej patelni lub do frytkownicy. Smażcie kilka minut obracając, tak aby miały piękny rumiany kolor.
Kalmary możecie podać także z innym sosem. Ja bardzo lubię np sos czosnkowy.
SMACZNEGO!
Polecę Ci kilka moich ulubionych przepisów:
– śledzie w oleju
– boeuf strogonow
– pasta z awokado
– frytki z batatów
– placek po węgiersku
– pierogi z kaszą gryczaną
– zupa krem z pomidorów
– marynata do karkówki
– pizza z patelni
– puree ziemniaczane
– kolacja – moje ulubione przepisy
Zajrzyj też do tych przepisów:
Pikantne krewetki
Makaron z krewetkami
Ryż smażony z krewetkami
Przepis na krewetki z czosnkiem i chrupiącym pieczywem
Makaron orzo z krewetkami
Sałatka ziemniaczana z ośmiornicą
Smażone kalmary
Makaron z chorizo i krewetkami
Domowe sushi
Krewetki w sosie pomidorowym z fetą
Sałatka meksykańska z krewetkami
Szybkie curry z krewetkami