Przepis na klasyczne kotlety mielone mam na blogu już od dość dawna. Pokazywałam Wam też bardzo fajny przepis na kotlety zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą. No i ten przepis będzie odrobinę zbliżony, ale robiony całkowicie na patelni, co bardzo ułatwia sprawę, a do tego z mega ciekawym dodatkiem jakim są suszone pomidory.
Polecam Wam garść moich ulubionych przepisów:
– kotlety mielone
– Kotlety mielone z mozzarellą
– Kotlety mielone z kurczaka
– falafel
– cordon bleu z kurczaka
– kotlety z cukinii
– sałatka grecka
– chrupiący pieczony kurczak
– kurczak pieczony
– surówka z czerwonej kapusty
– przepis na kotlet schabowy inaczej
– kotlet schabowy
– placek po węgiersku
– kotlety ziemniaczane
– przepis na ogórki kiszone
– młoda kapusta
KOTLETY MIELONE W SOSIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
ILOŚĆ KOTLETÓW: około 10 sztuk
SKŁADNIKI KOTLETY:
– 500 g mięsa mielonego z łopatki
– 1 jajko
– 1 namoczona w wodzie bułka (kajzerka)
– 1/2 cebuli
– 4-5 łyżek bułki tartej + bułka do obtoczenia kotletów
– sól, pieprz
– do smażenia: olej rzepakowy, klarowane masło
– 100 g sera mozzarella (1 kulka)
SKŁADNIKI SOS:
– 100-150 g suszonych pomidorów w oleju
– 150-180 ml passaty pomidorowej
– 3-4 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka oregano
– 1 łyżka drobno posiekanej świeżej bazylii
– 4-5 łyżek drobno startego parmezanu
– sól i pieprz
- Listki bazylii do podania.
PRZYGOTOWANIE:
- KOTLETY: Cebulę pokrój w drobną kostkę i dodaj ją do mięsa mielonego.
- Kajzerkę włóż do naczynia, zalej wodą i przyciśnij czymś ciężkim od góry. Tak namoczoną kajzerkę wyjmij po 10 minutach i odciśnij z nadmiaru wody. Dodaj kajzerkę do mięsa mielonego, dorzuć jajko w całości, sól oraz pieprz. Mięso wymieszaj i dodaj bułkę tartą. Powinno wystarczyć 4-5 łyżek bułki tartej, jeśli nadal mięso będzie kleiste dodaj trochę więcej.
- Z przygotowanej masy mięsnej lep niewielkie kotlety, lekko je spłaszcz i obtocz w bułce tartej.
- Smaż na średnim ogniu na oleju lub maśle klarowanym. Kotlety powinny się pięknie zezłocić. Najlepiej patelnię przykryć pokrywką w trakcie smażenia.
- W czasie smażenia przygotuj sos. Drobno posiekaj czosnek i chwilę go podsmaż na odrobinie oleju z suszonych pomidorów. Uważaj aby czosnek nie ściemniał, dlatego smaż go chwilkę i dodaj od razu passatę pomidorową, pokrojone na mniejsze kawałki pomidory suszone, oregano, posiekaną bazylię. Gotuj dość często mieszając przez 10 minut.
- Z patelni na której usmażyły się kotlety odlej tłuszcz i wlej na to miejsce sos pomidorowy. Dodaj do niego parmezan i dopraw solą i pieprzem do smaku jeśli jest taka potrzeba.
- Mozzarellę pokrój w plasterki. Kotlety najpierw krótko podgrzewaj w sosie obracając w trakcie, aby sos je nieco pokrył. Następnie połóż na nich po plasterku mozzarelli i przykryj patelnię pokrywką. Smaż jeszcze kilka minut aż mozarella się rozpuści.
- Kotlety podawaj posypane listkami bazylii, z dowolnymi dodatkami.
Smacznego!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
1 comments
Hmm… Z racji tego, że jestem fanką kuchni włoskiej, takie danie z pewnością by mnie rozweseliło. Zapisuje sobie i przy okazji spróbuję odtworzyć!