To jeden z ciekawszych sposobów przygotowania kurczaka, piwo fantastycznie oblewa kurczaka który z tego przepisu wychodzi soczysty i z chrupiącą skórką. To bardzo fajny a do tego niesamowicie efektowny sposób robienia kurczaka, jedyną przeszkodą jaka możecie napotkać są coraz rzadziej spotykane butelki z piwem o pojemności 0,33 l – wiecie, take niskie i pękate. Te własnie mają idealny kurczakowy wymiar.
Jeśli szukacie przepisów na obiad z kurczakiem, polecam Wam także:
– jak idealnie usmażyć kurczaka
– sataye z kurczaka
– szaszłyki z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym
– pikantne skrzydełka z kurczaka
– chrupiący pieczony kurczak
– kurczak pieczony
– kurczak z kwiatami cukinii
– przepis na kurczaka z KFC
– kurczak z mozzarellą i suszonymi pomidorami
– szaszłyki z kurczaka z suszonymi pomidorami
– kotlet schabowy
– placek po węgiersku
– młoda kapusta
– Pałki z kurczaka w panierce
– Najlepszy kurczak pieczony!
– Kurczak z suszonymi pomidorami i szpinakiem
– Pieczony kurczak w panierce z parmezanem
– Kurczak w płatkach kukurydzianych
KURCZAK NA BUTELCE PIWA
PRZYGOTOWANIE: 1,5 h
SKŁADNIKI:
– cały kurczak 1-1,5 kg
– 1/3 szklanki oliwy z oliwek
– 1 łyżka wędzonej papryki
– 1 łyżka pieprzu cayenne
– 1 łyżka suszonej cebuli (sproszkowanej)
– 1 łyżka suszonego czosnku
– 1 łyżka soli
– pękata butelka piwa 0,33 l
PRZYGOTOWANIE:
Z oliwy oraz przypraw przygotujcie marynatę. Do przygotowania potrawy kupie kurczaka wyczyszczonego w środku. Z butelki z piwem odklejcie naklejki (wystarczy butelkę wstawić do miski z wodą), a następnie otwórzcie piwo, postawcie je na środku brytfanki i nadziejcie na butelkę kurczaka. Jak to zrobić? Wystarczy nasadzić go nogami do dołu, tak aby górną dziurą wyjrzała szyjka butelki. Jeśli kurczak ma nadal szyję możecie ją odciąć. Tak przygotowanego kurczaka natrzyjcie marynatą za pomocą dłoni lub pędzla kuchennego. Pieczcie kurczaka przez 60-80 minut w temperaturze 190 st z termoobiegiem. Smacznego!
Tą samą marynatę możecie wykorzystać do przygotowania ziemniaków. Wystarczy dokładnie je umyć, okroić na mniejsze kawałki i podgotować 5 min. Następnie odcedzić, wyłożyć na blaszkę i natrzeć marynatą. Tak przygotowane ziemniaki zapiekajcie ok 40 minut w temperaturze 190 st w piekarniku.
Polecam Wam także pyszne przepisy na:
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– pulpety w sosie pomidorowym
– zupa ogórkowa
– zupa pieczarkowa
– zapiekanki z pieczarkami
– gratin ziemniaczane
– Szwedzkie klopsiki jak z Ikei
4 comments
nie jestem zainteresowana dodaniem do Was bloga
Zazwyczaj odstraszają mnie kurczaki nabite na butelkę, ale tutaj aż zgłodniałam 🙂 A ryba się robi w piekarniku, ale teraz to nabrałam ochoty na spróbowanie takiego kurczaka 🙂
Bo ja wolę jak butelka chowa się cała w środku. Wtedy wszystko dużo lepiej wygląda 🙂
Jak się butelka schowa wewnątrz to gotujące się piwo nie będzie oblewało kurczaka, a chyba o to chodzi w tych przepisach z butelką z piwem.