Kolejny prosty i szybki makaronowy przepis, w Krym znajdziesz szynkę parmeńską, oliwki kalamata i kapary. A jeśli chcesz dodatkowo potraktować to danie wyjątkowo, zrób domowy makaron z mojego pysznego przepisu na domowy makaron.
Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
– makaron z kurczakiem
– makaron z pieczarkami
– penne z szynką parmeńską
– makaron z boczkiem
– makaron ze szpinakiem
– makaron z polędwicą
– makaron z krewetkami
– spaghetti aglio oilo
– spaghetti bolognese
– spaghetti carbonara
– spaghetti z krewetkami
Makaron z szynką parmeńską i oliwkami
Ilość porcji: 2
Przygotowanie: 20-25 minut
Składniki:
– 250 g makaronu spaghetti lub innego
– 5 ząbków czosnku
– pół dużej cebuli
– 200 ml passaty pomidorowej
– 100 ml białego wina
– 1 papryczka chilli
– pół szklanki oliwek kalamata lub innych czarnych
– 1/3 szklanki kaparów
– 6-8 plastrów szynki parmeńskiej
– oliwa do smażenia
– sól, pieprz
– cytryna lub limonka do podania
– świeża natka pietruszki
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, powinien być al dente.
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na oliwie podsmaż cebulę z czosnkiem, a następnie dodaj drobno posiekane chilli. Jego ilość zależy od ostrości papryczki jaką posiadasz oraz Twoich preferencji. ja zwykle daję 1 średnio-ostre chilli do tej ilości sosu.
- Na patelnię dodaj pokrojoną w paseczki szynkę i krótko podsmaż.
- Dodaj na patelnię passatę pomidorową oraz białe wino, dopraw solą i pieprzem i całość podduś.
- Jak sos się nieco zredukuje dodaj oliwki i kapary a następnie ugotowany makaron. Połącz całość. Przełóż makaron na talerze, podawaj z cząstkami cytryny lub limonki oraz posiekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO!