Domowe ogórki koszone to podstawa naszej kuchni. Dodajecie je do licznych potraw, jako dodatek do sałatek czy kanapek. No bo kto wyobrazi sobie kanapkę ze smalcem bez kiszonego ogórka czy zrazy wołowe bez tego dodatku. Zatem kiedy przyjdzie sezon i pojawią się ogórki koniecznie wstawcie tradycyjne domowe kiszone ogórki.
Polecam Wam także inne moje przepisy:
– najlepszy przepis na ogórkową
– smalec tradycyjny
– ogórki z chilli
– konfitura z cebuli
– szybki pasztet do smarowania
– cebula marynowana
– podgrzybki i prawdziwki w occie
– chłodnik z ogórków
Przygotowanie: 30 minut
Składniki:
– ogórki gruntowe
– sól i woda
– dodatki: koper, korzeń chrzanu, czosnek, liść dębu lub porzeczki
Przygotowanie:
- Ogórki dokładnie umyjcie.
- Słoiki wyparzcie i wysuszcie, a następnie włóżcie do nich 1-2 baldachy kopru (w zależności od wielkości słoika), 2-4 ząbki czosnku, 3-5 cm korzenia chrzanu, liść dębu lub porzeczki.
- Do tak przygotowanych słoików włóż ciasno ogórki. Pamiętaj aby ogórki nie były ułożone na samej górze, po wlaniu zalewy muszą być całkowicie przykryte.
- Zagotuj wodę i rozpuść w niej sól. Do 1 litra wody dodaj czubatą łyżkę soli. Tak przygotowaną gorącą wodą zalej ogórki i od razu szczelnie zakręć. Postaw słoiki z ogórkami w ciemnym i chłodnym miejscu. Po kilku dniach możesz jeść już małosolne, a po około 2 tygodniach będą gotowe kiszone ogórki.
SMACZNEGO!
OCEŃ TO DANIE:
Nazwa dania:
Ogórki kiszone domowy przepis
Autor:
nietylkopasta.pl
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena:
11 Review(s) Based on