To idealny sposób na przygotowanie bardzo delikatnej i bardzo soczystej polędwiczki wieprzowej. Dodacie do niej sporo przypraw, a sposób przygotowania jest naprawdę łatwy i przyjemny. 🙂 Wystarczy najpierw usmażyć polędwiczkę na patelni, aby się „zamknęła” z każdej strony, a następnie upiec albo w folii aluminiowej, albo w dedykowanym rękawie lub zamykanym naczyniu żaroodpornym. Ja do polędwiczki dodaję jeszcze porcję masła i przypraw dla smaku.
Kolejna sprawa to sos. W tym przepisie pokazuję Ci jak zrobić naprawdę prosty sos z marynowanego pieprzu. Możesz jednak zrobić inny ulubiony sos do mięsa.
Jeśli szukacie innych ciekawych przepisów na obiad, polecam Wam kilka moich ulubionych z mięsem:
– gratin ziemniaczane
– polędwiczki w kurkami
– polędwiczki z szynką parmeńską
– królik z winie
– żeberka barbecue
– cordon bleu z kurczaka
– kotlet schabowy
– pulled pork
– gulasz z wołowiny w piwie
– kurczak na butelce piwa
– gicz cielęca w warzywach
– placek po węgiersku
– młoda kapusta
PIECZONA POLĘDWICA WIEPRZOWA
Przygotowanie: 35 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 1 większa lub dwie mniejsze polędwiczki wieprzowe
– 2 łyżki oleju
– 3 łyżki zimnego masła
– po 1 łyżce przypraw: chilli w proszku, czosnek granulowany
– po 1 łyżeczce przypraw: sól, cebula w proszku, wędzona papryka
– 1/4 łyżeczki pieprzu
– opcjonalnie – 1 łyżeczka ziarenek czerwonego pieprzu
Sos z zielonego pieprzu:
– 3 łyżki zielonego marynowanego pieprzu
– 200 ml śmietanki 30%
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka sosu Worcester
– 1 łyżka sosu sojowego
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Piekarni rozgrzej do 190o C.
- Polędwiczkę umyj i osusz. Wymieszaj ze sobą wszystkie zioła i natrzyj mięso powstałą mieszanką przypraw. Odstaw na chwilkę.
- W tym czasie rozgrzej patelnię z olejem i podsmaż polędwiczkę tak, aby zamknęła się z każdej strony i nabrała złotego koloru. Smażenie powinno odbywać się w wysokiej temperaturze.
- Następnie na gorącej blasze (rozgrzej ją z piekarnikiem) połóż 1 lub 2 kawałki folii aluminiowej. Połóż na folii podsmażoną polędwiczkę, na niej masło i jeszcze nieco soli, pieprzu i czerwone ziarenka pieprzu w całości jeśli używasz. Zawiń folię szczelnie i wstaw polędwiczkę do piekarnika.
- Piecz polędwiczkę od 20 do 30 minut w zależności od jej wielkości, grubości i pożądanego stopnia upieczenia. Moja większa polędwiczka potrzebowała dokładnie 30 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika odstaw polędwiczkę, lekko nakłuwaj folę aluminiową, tylko tyle, aby uszła para z pakunku i pozostaw na 5-10 minut.
- Po czasie kiedy mięso odpocznie pokrój je na kawałki i podawaj z nagromadzonym na dnie folii sosem maślanym.
- SOS Z MARYNOWANEGO PIEPRZU – zrób go w czasie pieczenia polędwiczki. W garnuszku rozpuść masło i dodaj marynowany pieprz. Nieco go przesmaż, po czym wlej śmietankę, sos sojowy, sos Worcester oraz nieco soli i pieprzu. Podgrzewaj sos często mieszając, aż się zredukuje i nieco ściemnieje.
SMACZNEGO!
2 comments
Wyszło przepyszne. Moja polędwiczka (średnia) potrzebowała więcej niż 20 min. Tak 25 było idealnie.
Przepis super, ale piekłabym bardziej w papierze do pieczeni niż w folii aluminiowej.