To danie w nieco uproszczonej wersji robiłam już dawno temu, zanim oficjalnie poznałam nazwę tej potrawy 🙂 Kiedyś porostu dodawałam pomidory do jajek, czasem dodawałam do tego również plaster smażonej szynki. Jednak prawdziwa szakszuka powinna mieć w sobie coś więcej, odrobinę egzotycznych przypraw nadającej jej cudowny orientalny smak. Dla mnie to idealna propozycja na weekendowe śniadanie – sycąca, aromatyczna. Idealnie nadaje się także na kolację, spróbujcie sami 🙂
Polecam Wam także przepisy lekko zmodyfikowane na:
– szakszuka z pieczarkami i kozim serem
– szakszukę z dynią
– szakszuka z boczkiem
– szakszuka z kurkami
– szakszuka z fasolą
– Jajka po meksykańsku – huevos rancheros
– zielona szakszuka
– szakszuka z fetą
– szakszuka ze szpinakiem
– Szakszuka z chorizo
– pikantna szakszuka z ziemniakami
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
Polecam Wa też inne przepisy na śniadania:
– ser z jogurtów greckich
– pasta z awokado i jajka
– tosty francuskie
– placki serowe
– placki jogurtowe z owocami
– omlet z białek
– omlet z pomidorami
– pasta jajeczna
– tost z jajkiem i szynką
SZAKSZUKA
PRZYGOTOWANIE: 15 minut
SKŁADNIKI:
– 3 pomidory lub puszka 400 g krojonych pomidorów
– 3 jajka
– 4-5 ząbków czosnku
– 1 łyżeczka ostrej papryki
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
– pół łyżeczki kolendry
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– 1 łyżka oliwy
– sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Na oliwie lekko podsmaż posiekany drobno czosnek. Ja siekam czosnek w drobną kosteczkę. Do podsmażonego czosnku dorzuć obie papryki, kmin rzymski i kolendrę, podsmażaj minutę.
- Do czosnku dorzuć pokrojone w kostkę (o boku ok 1-1,5 cm) pomidory. Pomidory powinny się poddusić 5-7 minut aż staną się miękkie i kostka przestanie być tak „regularna”. Jeśli pomidory miały w sobie mało soku podlej całość odrobiną wodą, aby na patelni było nieco sosu. Zamiast świeżych pomidorów możesz dodać puszkę krojonych pomidorów z całym sosem.
- Twórz na patelni po jednym wgłębieniu, przesuwając nieco pomidory, a następie wbijaj w nie po 1 jajku. Całość dopraw solą i pieprzem. Na tym etapie możesz użyć pokrywki, co skróci czas przygotowania potrawy do ok 4-5 minut. Po ścięciu się jajek potrawę posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj najlepiej na patelni na której była przygotowywana. Smacznego!
e-book Kolacje, przepisy do 40 minut
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
Pamiętaj o obserwowaniu mnie na Facebooku i Instagramie FACEBOOK I INSTAGRAM
24 comments
O patrz, też to robiłam nie znając właściwej nazwy:)
tak często bywa 🙂
Koniecznie spróbujcie delikatnie wymieszać białko z warzywami, tak żeby nie pękło żółtko. Poza tym w Tunezji, skąd to danie pochodzi, zawsze jadłam z papryką. Osobiście też uwielbiam podaną z gęstym jogurtem greckim. Mniam!
Ciekawe skąd macie na to pieniążki…
Z pracy.
@Janusz – jak napisała Ania, z pracy. Spróbuj 😉
Serio takie pytanie? Na tę potrawę zarobisz w godzinę pracując za najniższą krajową.
@Janusz pieniądze na pomidory i jajka? 😀 Toż to niemalże darmowe produkty.
Przepis wykorzystam jeszcze dzisiaj.
Januszowi chodziło pewnie o tą Tunezję, a nie składniki na danie 😉
Zrobiłam dzisiaj na śniadanie.. Muszę powiedzieć, że od dziś mój ulubiony sposób na rozpoczęcie dnia. PY CHO TKA ???
Cześć wielkie dzięki za post !
Super przepis, wykorzystany :3!
Cześć wielkie dzięki za wpis !
Cześć wielkie dzięki za wpis !
Jadłem i stwierdzam że jest to okropne.
Zjadłem właśnie. Dobre, jak na te kalorie to super.
Jajka dobrze przyprawić przed wylaniem na patelnię. Pomysł z rozprowadzeniem białka po patelni bardzo dobry.
Łyżeczka ostrej papryki, łyżka to za dużo. Lubię pikantne ale za dużo.
A gdzie cebula ja się pytam? 😉 Ja robię bardzo podobnie, tyle że na początku trzeba lekko zeszklić cebulę pokrojoną w piórka. Gorąco polecam.
Celowo nie ma tu cebuli, według mnie psuje smak tego dania, daje niepotrzebną słodycz, w oryginalnym przepisie też jej nie ma. Oczywiście dodatki można samodzielnie dobiera, wiec jeśli cebula dodaje według Ciebie smaku temu daniu to po prostu jej użyj, choć ja nie rekomenduję.
Ten przepis wszedł na stałe do mojej kuchni. Daję sporo kminu rzymskiego i papryki – słodka papryka bardzo ładnie zagęszcza szakszukę, a ostrą reguluję pikantność potrawy. Daję tylko jedno jajko i dodaję pokrojoną w kostkę fetę kiedy chcę mniej kalorii.
O tej porze roku sprawdzają się pomidory z puszki. Szakszuka na passacie jest niesmaczna, a na pomidorach z puszki lepsza niż na tym, co dziś można kupić w sklepie świeże. Na malinowych wyjdą ale będzie drogo i malinowe błyskawicznie się rozpadają.
Rozciągnięcie białka po patelni jest bardzo dobrym pomysłem, wtedy cała patelnia jest z jajkiem.
Dobrze jest żółtko jajka po wbiciu na patelnię posolić. Inaczej nie ma smaku.
Generalnie dziękuję za przepis, pozdrawiam.
Łyżka ostrej papryki? Ewidentny błąd czyniący potrawę niejadalną.
jeśli nie jadasz pikantnych potraw to zawsze możesz zmniejszyć ilość, ale jak najbardziej są tu zachowane prawidłowe ilości.
Zrobiłam dzisiaj na śniadanie i wyszło pyszne 🙂 Jedynie poleciłabym dać 0.5 łyżeczki ostrej papryki i 0.5 łyżeczki wędzonej papryki – jeżeli przygotowujemy portawę na śniadanie.
Pozdrawiam
Przepyszna szakszuka! ♥️ Idealny balans smaków.
Chętnie skorzystam z tego przepisu jeszcze nie raz. Dziękuję 🙂
Dziękuję! Proszę korzystać i dodawać różne składniki. Można na tej bazie poszaleć 🙂
Ja dodaję na etapie odparowywania na patelni pomidorów, czerwoną soczewicę. Wystarczy kilka minut i mamy cudne orientalne i bardzo pożywne śniadanie.