W 15 minut ugotujesz kaszę bulgur, w kolejne 5 dokończysz całą sałatkę. Takie ekspresowe dania na kolację uwielbiam. Sałatkę możesz zapakować także do pojemnika i zabrać do pracy na lunch.
Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki. Polecam Wam także:
– sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem
– sałatka gyros
– sałatka cezar z kurczakiem
– sałatka z pieczonym kalafiorem
– sałatka z gruszką i gorgonzolą
– sałatka ze szparagami i jakiem
– sos do sałatki
– sałatka kebab
– sałatka brokułowa
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
Sałatka z kaszą bulgur i ogórkiem
Ilość porcji: 2
Przygotowanie: 15 minut
Składniki:
– szklanka ugotowanej kaszy bulgur
– pół czerwonej cebuli
– 80-100 g sera feta
– 1 zielony długi ogórek
– 1 łyżeczka czarnuszki
– 2 łyżki oliwy
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżka octu balsamicznego z modenny
– 1 łyżka płynnego miodu
– 1 łyżka posiekanego koperku
- Kaszę bulgur gotuj przez ok 15 minut w osolonej wodzie.
- Z oliwy, octu, soku z cytryny i miodu zrób sos. Połowę sosu dodaj do ugotowanej kaszy.
- Po ugotowaniu rozłóż na talerze.
- Za pomocą obieraczki do warzyw odkrawaj z ogórka cienkie paseczki. Lekko zwiń i połóż na kaszy. Dodaj pokruszony ser feta oraz bardzo cienko pokrojoną cebulę (krój w półplasterki). Posyp wszystko koperkiem, czarnuszką i polej pozostałym sosem. Podawaj.
SMACZNEGO!