Dziś przepis nietypowy bo gościnny 🙂
Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku a sernik upiekła moja siostra Ola. Może po tym wpisie zacznie częściej coś gotować lub piec aby wzbogacić ilość przepisów na moim blogu, co myślicie? Sernik mieliśmy okazję próbować podczas rodzinnego obiadu, więc z czystym sumieniem mogę go polecić 🙂
Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także:
sernik tradycyjny
sernik z jagodami
sernik z borówkami
sernik z malinami
sernik z kajmakiem
blok czekoladowy
Pyszny sernik z bezą
Sernik z bezą
Sernik z solonym karmelem
Sernik pomarańczowy
Sernik z rodzynkami
Sernik z wiśniami
Sernik piernikowy
sernik z brzoskwiniami
Sernik dyniowy
Sernik z porzeczkami
Sernik malinowy
Przygotowanie: ok 1 godzina
Składniki:
100 g mąki pszennej
3 łyżki cukru
60 g schłodzonego masła
500 g twarogu sernikowego dobrej jakości
250 g sera ricotta
2/3 szklanki cukru
1 torebka budyniu śmietankowego
1 cukier wanilinowy
1 jajko
150 g malin
3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Przygotowanie zacznijcie od wykonania spodu. W misce połączcie mąkę, 3 łyżki białego cukru i zimne masło. Całość należy połączyć rękoma aż powstanie kruszonka a następnie jednolita masa. Ciasto włożyć do okrągłej tortownicy sernikowej (ok 24 cm przekroju lub nieco mniej). Zanim jednak włożycie ciasto wyłóżcie spód papierem do pieczenia, tak aby po zapięciu obręczy wyszedł on poza formę. Ciastem wyłożyć spód oraz niewielki rant po bokach ok 1 cm wysokości. Piec spód ok 15 min w temperaturze 180 st C.
Do miski włożyć ser oraz ricottę, 2/3 szklanki cukru, cukier waniliowy oraz budyń w proszku. Wszystko zmiksować a na konie dodać jeszcze jajko i połączyć z resztą.
Maliny wraz z cukrem włożyć do blendera i rozetrzeć na jednolitą masę. Aby pozbyć się pesteczek przetrzeć mus przez sito.
Na upieczony spód wykładamy masę serową a na niej mus malinowy w kilku miejscach. Fantasyjne kształy uzyskacie przez użycie patyczka lub innego cienkiego przedmiotu. Należy go nieco zanurzyć i kilkoma płynnymi ruchami zrobić ciekawe mazaje. Sernik piec przez ok 30 minut w temperaturze 180 st. Po upieczeniu sernik schłodzić a dodatkowo najlepiej włożyć na ok 1h do lodówki przed podaniem.
SMACZNEGO!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
3 comments
weszłam do Ciebie z ciekawości….i pomimo zjedzonego obiadu 30 min temu ślinka mi cieknie i czuję znów głód. Chyba o to chodzi w blogach kulinarnych co? Pozdrawiam 😉
Tak to jest nasz cel 🙂 Bo taka brutalna prawda że jemy oczami, kiepskie zdjęcia nie spowodują że masz ochotę sama zrobić potrawę z przepisu 🙂
sernik malinowy też mam w planach!