To lekko przeze mnie zmieniony klasyczny sernik z rosą, ten ma jednak odrobinę mniej cukru, a i tak w tej wersji jest bardzo słodki. Możesz jednak dodać odrobinę więcej cukru do bezy i wtedy podczas studzenia na bezie powstaną słynne cukrowe kropelki jak rosa🙂
A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy:
sernik tradycyjny
sernik z jagodami
sernik z borówkami
sernik z malinami
sernik z kajmakiem
blok czekoladowy
sernik z brzoskwiniami
Pyszny sernik z bezą
Sernik z bezą
Sernik z solonym karmelem
Sernik pomarańczowy
Sernik z rodzynkami
Sernik z wiśniami
Sernik piernikowy
Sernik dyniowy
Sernik z porzeczkami
Sernik malinowy
Sernik na zimno z truskawkami
SERNIK Z BEZĄ
Przygotowanie: 1 h 30 minut
Składniki spód:
– 220 g mąki pszennej
– 60 g cukru pudru
– 150 g zimnego masła
– 1 jajko rozmiar M
– 2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki sernik:
– 1 kg mielonego twarogu
– 500 ml mleka
– 220 g cukru białego
– 40 g (1 opakowanie) budyniu waniliowego bez cukru
– 125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
– 2 jajka rozmiar M
– 4 żółtka
Składniki beza:
– 6 białek
– szczypta soli
– 170 g cukru (jeśli zależy Ci na efekcie rosy dodaj 220 g)
UWAGA: W sumie do ciasta potrzebujesz 9 jajek, 6 z nich użyjesz do bezy i do pozostałych części ciasta – 6 białek do bezy i żółtka odpowiednio: 4 do masy serowej i 2 do ciasta na spód.
Przygotowanie:
- SPÓD – do dużej miski dodaj wszystkie składniki spodu ciasta, w tym zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki i zagniataj rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia i wylep spód ciastem. Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 st C i piecz przez 20 minut.
- SERNIK – w czasie pieczenia spodu przygotuj masę serową. Do misy miksera dodaj zmielony twaróg, mleko, olej, proszek budyniowy, jajka i żółtka. Należy miksować tylko do połączenia składników, aby za bardzo nie napowietrzać masy. Masę serową wylej na upieczony spód i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st C na 50 minut.
- BEZA – 10 minut przed końcem pieczenia przygotuj bezę. Wlej białka do misy i zacznij miksować aż się spienią. Następnie dodawaj cukier w kilku porcjach i cały czas miksuj aby uzyskać dość sztywną pianę.
- Wyjmij sernik z piekarnika, włóż na sernik przygotowaną pianę z białek i za pomocą widelca lub innego sprzętu zrób piękne wzorki na górze piany. Wstaw ciasto ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 st C na ostatnie 13 minut.
- Po upieczeniu wyjmij sernik z piekarnika. Jeśli zdecydujesz się na większą ilość cukru w bezie po wystudzeniu zaczną pojawiać się na górze kropelki rosy.
SMACZNEGO!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
2 comments
Jaka wielkość blachy?
Standardowa prostokątna blaszka, mniej więcej 23×30 cm lub zbliżona.