Tę sałatkę rozpowszechniło w Polsce menu restauracji KFC i tak kojarzy ją większość z nas. To pyszna kapusta z wyrazistym sosem, idealna jako dodatek do klasycznego polskiego obiadu. Można do tej surówki dodać jeszcze czosnek, ale dzięki temu, że w sosie poprawia się dymka, surówka nabiera naprawdę wyrazistego smaku i czosnek nie jest tu konieczny. To zdecydowanie mój ulubiony sposób na tę surówkę!
Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki. Polecam Wam także pyszne przepisy na sałatki i surówki:
– sos do sałatki
– Surówka z zielonych warzyw – HIT TikToka
– Surówka z włoskiej kapusty
– Surówka z czerwonej kapusty
– sałatka gyros
– sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem
– sałatka cezar z kurczakiem
– sałatka z pieczonym kalafiorem
– sałatka z gruszką i gorgonzolą
– sałatka ze szparagami i jakiem
– sałatka kebab
– sałatka brokułowa
– kurczak z batatami
– Surówka z włoskiej kapusty
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
SURÓWKA COLESŁAW
Przygotowanie: 15 minut
Składniki:
– pół główki białej kapusty (lub 1 mała)
– 1 średnia marchewka
– 4 łyżki majonezu
– 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
– 1 łyżeczka cukru pudru
– 1,5 łyżeczki octu jabłkowego
– 2 posiekane dymki (zielone i białe części)
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– po pół łyżeczki soli i pieprzu
Przygotowanie:
- Kapustę drobno poszatkuj, a marchewkę zetrzyj na tarce na grubszych oczkach lub pokój w cienkie słupki.
- Drobno posiekaj dymkę oraz natkę pietruszki. Wrzuć posiekane zioła do miseczki na sos, dodaj majonez, śmietanę lub jogurt, ocet, cukier oraz sól z pieprzem. Sos dokładnie wymieszaj, po czym przełóż do miski z posiekanymi warzywami.
- Surówkę podawaj najlepiej po 1-2 h schłodzeniu w lodówce.
SMACZNEGO!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
Pamiętaj o obserwowaniu mnie na Facebooku i Instagramie
FACEBOOK I INSTAGRAM
2 comments
uwielbiam do mielonych kotletów:)
Prawie jak moja!!!
Co do parzenia kapusty! Szkoda tracić cenne właściwości zalewając ją wrzątkiem. Wystarczy ją zszatkować trochę wcześniej, posypać pół łyżeczki cukru oraz dwie szczypty soli. Wygnieść, odstawić i co jakiś czas ją ugniatać. W ten sposób kapusta sama zmięknie i przy okazji się odgazuje. Ja zamiast cebuli dodaje por. Czasami skrajam też paprykę konserwową. Zamiast octu dodaję wodę z papryki lub ogórków konserwowych – dodaje smaczku.