To pyszna i wyrazista w smaku surówka z czerwonej kapusty, która będzie idealnym dodatkiem do niemal każdego obiadu. Jest naprawdę prosta w przygotowaniu, wystarczy drobno poszatkować lub zetrzeć warzywa i w miseczce przygotować sos z kilku składników. Do surówki dodaje się czasem jeszcze odrobinę cukru, ja jednak nie jestem tego zwolennikiem i wolę naturalny smak nie dosmaczany nadmiarem cukru.
Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki. Polecam Wam także:
– surówka Colesław
– sos do sałatki
– sałatka gyros
– sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem
– sałatka cezar z kurczakiem
– sałatka z pieczonym kalafiorem
– sałatka z gruszką i gorgonzolą
– sałatka ze szparagami i jakiem
– sałatka kebab
– sałatka brokułowa
– kurczak z batatami
– kotlet serowy
– Surówka z włoskiej kapusty
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
SURÓWKA COLESŁAW Z CZERWONEJ KAPUSTY
Przygotowanie: 10 minut + chłodzenie
Składniki:
– 1 mała czerwona kapusta lub pół średniej
– 1 mała marchewka
– 1 mała cebula czerwona
– 3 łyżki majonezu
– 3 łyżki octu jabłkowego
– 1 łyżeczka musztardy dijon
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– 1 łyżka posiekanego koperku
– po pół łyżeczki soli i pieprzu
Przygotowanie:
- Kapustę drobno poszatkuj. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Czerwoną cebulę bardzo drobno posiekaj.
- Wszystkie warzywa przełóż do sporej miski i w osobnej miseczce przygotuj sos z majonezu, musztardy, octu jabłkowego. Dopraw sos solą oraz pieprzem.
- Dodaj sos do miski do kapusty, dorzuć do tego jeszcze posiekany świeży koperek oraz natkę pietruszki i wymieszaj całość ze sobą. Surówkę najlepiej odstawić do lodówki na min 30 minut przed podaniem.
SMACZNEGO!