Kapusta włoska nie jest często wykorzystywana w naszej polskiej kuchni, a szkoda. Bardzo ją lubię, doceniam za smak i kruchość. Dziś pokażę Wam jak zrobić pyszną i prostą sałatkę z włoskiej kapusty, idealną do obiadu. Jeśli porównacie sobie mój przepis z niektórymi znalezionymi w internecie zauważycie, że daję znacznie mniej soli i cukru, bo po co. Lubię też nieco odtłuścić moją surówkę i nie dodawać tyle majonezu, a raczej łączyć go ze śmietaną lub jogurtem greckim. Jest pysznie, lżej, a do tego mniej słono i bez dodanego cukru w ogromnej ilości. Na pewno docenicie też efekt finalny!
A z włoskiej kapusty zrobicie także:
Gołąbki z włoskiej kapusty
Zupa z włoskiej kapusty
Zupa gołąbkowa
Gołąbki bez zawijania
Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki. Polecam Wam także:
– sos do sałatki
– sałatka gyros
– sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem
– sałatka cezar z kurczakiem
– sałatka z pieczonym kalafiorem
– sałatka z gruszką i gorgonzolą
– sałatka ze szparagami i jakiem
– sałatka kebab
– sałatka brokułowa
– kurczak z batatami
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
SURÓWKA Z WŁOSKIEJ KAPUSTY
Przygotowanie: 20 minut
Składniki:
– pół główki kapusty włoskiej
– 1 duża marchewka lub dwie mniejsze
– 1 łyżeczka świeżego koperku
– 2 łyżki majonezu
– 2 łyżki śmietany 18% lub greckiego jogurtu
– 1 łyżka octu jabłkowego lub z białego wina (raczej nie dodawajcie klasycznego octu, jest za bardzo intensywny)
– 1 łyżeczka soli
– pół łyżeczki pieprzu
– 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
- Kapustę drobno poszatkuj, usuwając głąb i najtwardsze włókna przy głąbie.
- Marchewkę zetrzyj na drobnej tarce i dodaj ją do kapusty. Koperek drobno posiekaj.
- Z majonezu, jogurtu, octu, cukru, soli i pieprzu sos. Dodaj sos do kapusty i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj koperek i jeszcze raz wszystko ze sobą połącz.
- Surówkę odstaw na 20-30 minut zanim podasz ją do obiadu.
SMACZNEGO!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
3 comments
Ładna figura
Bardzo dobra surówka. Będę robić co rok.
Super przepis na pewno wykorzystam