Tym razem moją ukochaną szakszukę zrobiłam w wersji która najbardziej kojarzy i się z angielskim śniadaniem w postaci fasolki w pomidorach. Tym razem danie posypałam drobno posiekaną czerwoną cebulą i świeżą kolendrą, choć jeśli jej nie lubisz zastąp ją natką pietruszki.
Polecam Wam także przepisy na:
– klasyczna szakszuka
– szakszuka z pieczarkami i kozim serem
– szakszuka z boczkiem
– Szakszuka z chorizo
– szakszuka z dynią
– szakszuka z kurkami
– zielona szakszuka
– szakszuka ze szpinakiem
– pikantna szakszuka z ziemniakami
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
Polecam Wa też inne przepisy na śniadania:
– jajka sadzone z boczkiem
– najlepsza jajecznica
– ser z jogurtów greckich
– pasta z awokado i jajka
– tosty francuskie
– placki serowe
– placki jogurtowe z owocami
– omlet z białek
– omlet z pomidorami
– pasta jajeczna
– tost z jajkiem i szynką
SZAKSZUKA Z FASOLĄ
PRZYGOTOWANIE: 15 minut
SKŁADNIKI:
– 3 średnie pomidory lub puszka krojonych pomidorów
– 1 puszka białej fasoli
– 3-4 jajka
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka ostrej papryki lub pieprzu cayenne
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry
– pół drobno posiekanej czerwonej cebuli
– sól i pieprz do smaku
– 1 łyżka oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
- Na oliwie podsmaż na patelni czosnek przeciśnięty przez praskę, kmin rzymski, wędzoną paprykę, pieprz cayenne. Wystarczą 2-3 minuty. Przyprawy dodawane poza czosnkiem możesz zastąpić jedną mieszanką przypraw, jaką jest Harrisa.
- Pomidory pokrój w kostkę lub użyj puszki krojonych pomidorów. Jeśli dodajesz pomidory świeże duś je dodatkowe 3-4 minuty na patelni i dodaj około 80 ml wody.
- Do pomidorów dodaj fasolkę, duś przez 2 minuty.
- Następnie stwórz na patelni po jednym wgłębieniu, przesuwając nieco warzywa, a następie wbijaj w nie po 1 jajku. Całość dopraw solą i pieprzem. Przykryj patelnię pokrywką i duś całość 4-5 minut. Po ścięciu się jajek potrawę posyp posiekaną natką pietruszki lub kolendrą i posiekaną czerwoną cebulą. Podawaj najlepiej na patelni na której była przygotowywana.
Smacznego!
Pamiętaj o obserwowaniu mnie na Facebooku i Instagramie
FACEBOOK I INSTAGRAM