To już moja kolejna wersja tego fantastycznego dania zwanego szakszuką, ale w każdej smakuje mi niesamowicie. Lubię bardzo bawić się dodatkami, choć jak być może zwrócicie uwagę nie dodaję celowo niektórych, często wymienianych w innych przepisach. W mojej szakszuce i w szakszuce oryginalnej nie znajdziecie cebuli, na początku dodaje się tylko czosnek. Do szakszuki nie dodaję także papryki jako dodatku z pomidorami, oczywiście może być to jedna z wariacji, ale w klasycznej szakszuce też nie zobaczycie papryki. Ale … jeśli lubicie to danie w jakiejś waszej, nieklasycznej wersji to po prostu je tak róbcie! 🙂
Polecam Wam także przepisy na:
– klasyczna szakszuka
– szakszuka z boczkiem
– szakszuka z dynią
– szakszuka z kurkami
– szakszuka z fasolą
– Szakszuka z chorizo
– zielona szakszuka
– szakszuka z fetą
– szakszuka ze szpinakiem
– pikantna szakszuka z ziemniakami
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
Polecam Wa też inne przepisy na śniadania:
– jajka sadzone z boczkiem
– najlepsza jajecznica
– ser z jogurtów greckich
– pasta z awokado i jajka
– tosty francuskie
– placki serowe
– placki jogurtowe z owocami
– omlet z białek
– omlet z pomidorami
– pasta jajeczna
– tost z jajkiem i szynką
SZAKSZUKA Z PIECZARKAMI I KOZIM SEREM
PRZYGOTOWANIE: 15 minut
SKŁADNIKI:
– 3 średnie pomidory lub puszka krojonych pomidorów
– 100 g pieczarek
– 50 g pokruszonego sera koziego miękkiego
– 3-4 jajka
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka ostrej papryki lub pieprzu cayenne
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry
– pół małej czerwonej cebuli
– sól i pieprz do smaku
– 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
PRZYGOTOWANIE:
- Pieczarki umyj, osusz i pokrój w cienkie paski w poprzek grzybów. Pieczarki razem z posiekaną cebulą podsmaż na oliwie przez kilka minut, dodając nieco soli i pieprzu.
- Dodaj na patelnię czosnek przeciśnięty przez praskę lub najlepiej drobno pokrojony, kmin rzymski, wędzoną paprykę, pieprz cayenne. Wystarczą 2-3 minuty. Przyprawy dodawane poza czosnkiem możesz zastąpić jedną mieszanką przypraw, jaką jest Harrisa.
- Pomidory pokrój w kostkę lub użyj puszki krojonych pomidorów. Jeśli dodajesz pomidory świeże duś je dodatkowe 3-4 minuty na patelni i dodaj około 80 ml wody.
- Kiedy pomidory już się trochę podduszą stwórz na patelni po jednym wgłębieniu, przesuwając nieco pomidory, a następie wbijaj w nie po 1 jajku. Całość dopraw solą i pieprzem. Przykryj patelnię pokrywką i duś 4-5 minut. Po ścięciu się jajek potrawę posyp posiekaną natką pietruszki lub kolendrę a wszystko dodatkowo posyp podzielonym na mniejsze kawałki serem kozim. Podawaj najlepiej na patelni na której była przygotowywana.
Smacznego!
A do tego:
– tosty z pesto i jakiem
2 comments
A co z cebulą, która jest w składnikach ale już w przepisie jej nie ma..
Pieczarki razem z posiekaną cebulą podsmaż na oliwie przez kilka minut, dodając nieco soli i pieprzu.