Mam dziś dla Was przepis na fantastyczny przepis – tarta z jabłkami. Tym razem z jabłkami ale możecie z tym ciastem zrobić tarte np z gruszką, śliwką czy truskawkami. Dobierając jednak owoce weźcie pod uwagę ilość soków które wycieknie podczas pieczenia. Im więcej soku tym tarta będzie mniej krucha i może stać się odrobinę łamliwa.
Zajrzyj też do przepisów:
– racuchy z jabłkami
– Tarta z rabarbarem
Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także:
– najlepsze ciasto kruche ze śliwkami
– szarlotka na kruchym cieście
– tort czekoladowy z owocami
– biszkopt z truskawkami
– sernik z malinami
– szybki biszkopt z rabarbarem
– sernik z porzeczkami
– sernik z jagodami
– biszkopt z jabłkami
– prosta szarlotka
– ciasto zebra
– tarta z rabarbarem
sypana szarlotka
TARTA Z JABŁKAMI
PRZYGOTOWANIE: 1 h 30 minut
ILOŚĆ PORCJI: ok 6
SKŁADNIKI:
-1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
– 2 łyżki cukru pudru
– szczypta soli
– 125 g masła wyjętego z lodówki
– 3 łyżki lodowatej wody
– 3 jabłka
– 2 łyżki cukru brązowego (lub grubego cukru białego do wypieków)
– łyżeczka mielonego cynamonu
– roztrzepane jajko
– ew 2-3 łyżki roztopionego masła
PRZYGOTOWANIE:
Zacznijcie od przygotowania ciasta. Do miski wsypcie mąkę, cukier, sól, drobniej posiekane masło i wodę. Wszystko najpierw przesiewać nożem a następnie rękoma zagnieść ciasto aby stanowiło zwartą kulę. Ciasto owinąć w przeźroczystą spożywczą folię i wstawić do lodówki na 30-40 minut aby się schłodziło.
Tak przygotowane ciasto umieścić na stolnicy. Ja mam silikonową która idealnie nadaje się do dalszego procesu (jeśli nie macie silikonowej stolnicy na blat lub drewnianą stolnicę połóżcie kawałek papieru do pieczenia). Za pomocą wałka rozwałkujcie ciasto na kształt okręgu o średnicy ok 30 cm. Wiem że nie wyjdzie idealnie, z nierównościami możecie poradzić sobie za pomocą noża lub radełka – odetnijcie je 🙂
Tak przygotowane ciasto kładę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – kierując ciasto ku dołowi. Odklejam matę silikonową lub papier do pieczenia użyty do rozwałkowania i mogę działać dalej 🙂
Na cieście układać cząstki jabłka na środku, zostawiając ok 5 cm od brzegu. Zerknijcie na zdjęcia jak ja przygotowałam swoje. Jabłka posypać odrobiną cynamonu i cukrem. Jeśli jabłka są z rodzaju bardziej suchych możecie posmarować je 2-3 łyżkami roztopionego masła przed posypaniem cukrem i cynamonem.
Przyszedł czas na brzegi – zagnijcie je do środka układając na owocach. Tak przygotowaną tartę wstawcie do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 °C na ok 40 minut. Tartę pozostawić na blasze do wystygnięcia, po czym można przełożyć na duży talerz, kroić i podawać!
Prawda że ta tarta z jabłkami wygląda fantastycznie?
Smacznego!
Zobacz też:
– tarta z rabarbarem