Tatar to takie z dań które pierwsze znika ze stołu podczas imprez okolicznościowych. Czy u Was jest tak samo? Aby tatar był najwyższej jakości warto kupić świeże najwyższej jakości mięso w postaci polędwicy wołowej i dobre dodatki.
TARAR WOŁOWY
Przygotowanie: około 25 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 300 g polędwicy wołowej, świeżej, dobrej jakości
– sól i pieprz
– 3 żółtka
– 2 łyżki wody
– 1 łyżka oleju
– sól, pieprz
– 2-3 posiekane ogórki kiszone poleca Ci przepis na ogórki kiszone
– pół cebuli
– kapary
– ewentualnie marynowane grzyby
– pieczywo i masło do podania
Przygotowanie:
- Mięso posiekaj lub zmiel w maszynce do mięsa dwukrotnie.
- Do mięsa dodaj jedno żółto, olej, odrobinę wody i sól oraz pieprz (do smaku). Wyrób mięso za pomocą dłoni a następnie podziel na pół i przełóż na talerze.
- Na talerzu uformuj tatar i zrób wgłębienie pośrodku. Dodaj żółtko, a obok tatara połóż bardzo drobno posiekaną cebulę oraz ogórki. Ja lubię do tatara dodać jeszcze kapary i czasem marynowane grzyby. Całość oprósz świeżo mielonym pieprzem i podawaj z pieczywem lub grzankami oraz masłem.
SMACZNEGO!
Polecę Ci kilka moich ulubionych przepisów:
– śledzie w oleju
– boeuf strogonow
– pasta z awokado
– frytki z batatów
– placek po węgiersku
– pierogi z kaszą gryczaną
– zupa krem z pomidorów
– marynata do karkówki
– pizza z patelni
– puree ziemniaczane
– carpaccio z polędwicy
– kolacja – moje ulubione przepisy
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
12 comments
uwielbiam…. mogłabym jeść codziennie 🙂
ja też bardzo lubię to danie 🙂
I ja uwielbiam wręcz!
przyznam, że nie lubię.
no, nie każdy musi wszystkim się zachwycać xd
Ooo to coś dla mojego taty!On przepada!
ja bardzo lubię!
moja cała rodzina lubi tatara, ja czasem też robię, ale mój nie wygląda tak cudnie. Kradnę od Ciebie sposób podania, moim na pewno się spodoba. Nigdy nie podawałam takiego nie zmieszanego.
Wow – jak pięknie podane;)
hej.. pieknie wyglada, ukradłam pomysł i ułozyłam identycznie .. troche tylko wiecej , bo z 2 kg mięsa- mały catering – do całości dodałam tylko jeszcze dziurkę w każdej kulce i wlałam do niej troche żółtka- hehehe smakowało i ulatniało się w mig 🙂
ale pysznie wygląda. piękny sposób podania
Wygląda pięknie ale to nie danie dla mnie, buuu tatar :))
Mięso powinno być pokrojone a nie zmielone w maszynce