Uszka możecie zrobić w ostatniej chwili przed Wigilią, lub nieco wcześniej, aby ułatwić sobie proces przygotowań. Wystarczy je zamrozić i ugotować przed Wigilią. Moje uszka są zawsze z suszonymi grzybami, wolę takie niż wersję z pieczarkami, to właśnie suszone grzyby czynią dania Wigilijne niepowtarzalnymi. W moim domu suszone grzyby dodaje się także do czerwonego barszczu, zatem smaki łączą się ze sobą niesamowicie.
Polecam Wam także:
– barszcz wigilijny z suszonymi grzybami
– zakwas z buraków na barszcz
– śledzie w czosnku i majeranku
– śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku
– śledzie w oleju
– śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami
– tatar ze śledzia
– śledzie w wiśniówce
– śledź marynowany w occie
– śledź na konfiturze z cebuli
– śledzie w kiszonych cytrynach
– zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań
– Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie
USZKA WIGILIJNE DO BARSZCZU
Przygotowanie: 60 minut
Składniki ciasto:
– 250 g mąki pszennej: typ 450 do 550
– 30 ml oleju roślinnego (rzepakowy, słonecznikowy)
– pół łyżeczki soli
– 100 ml wody o temperaturze 70-80o C (jeśli nie macie w czajniku opcji ugotowania wody o tej temperaturze, ugotujcie tradycyjnie i przestudźcie przez 3-4 minuty)
Składniki farsz:
– 30 g suszonych grzybów
– 1 cebula
– przyprawy: sól i pieprz
– 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
- FARSZ: Grzyby zalej gorącą wodą i odstaw na 12 h do namoczenia.
- Grzyby ugotuj w wodzie, którą były zalane. Czas gotowania to około 10-15 minut, woda w tym czasie wyparuje i zostaną miękkie grzyby. Po ugotowaniu posiekaj drobno grzyby lub przepuść przez maszynkę, aby je zmielić.
- Cebulę pokrój bardzo drobno w kosteczkę. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i zeszklij ją, aż stanie się miękka. Usmażoną cebulę wymieszaj z grzybami, dopraw całość solą i pieprzem do smaku.
- CIASTO: Do miski wsyp mąkę, dodaj olej i pół łyżeczki soli. Partiami dolewaj wodę, miksując ciasto mikserem ze spiralną końcówką, do momentu kiedy ciasto będzie jednolite i elastyczne, ale nie klejące. Musisz wyczuć te moment, dlatego wodę należy dodawać stopniowo, bo może się jej okazać zbyt dużo. Ciasto odstaw na 10 minut, aby odpoczęło.
- Rozwałkuj ciasto partiami na blacie podsypanym mąką. Wycinaj koła za pomocą małego okręgu, ja do tego celu wykorzystałam nieduży kieliszek. Na okręgach połóż odrobinę farszu i zwiń ciasto jak pieroga. Na sam koniec sklej ze sobą końcówki pierożka, uzyskując w ten sposób uszko.
- Uszka gotuj we wrzątku do czasu wypłynięcia. Podawaj z czerwonym barszczem. Zachęcam, aby skorzystać z mojego przepisu na Barszcz wigilijny
SMACZNEGO!
1 comments
Przepis w sam raz na Święta. Już nie mogę się doczekać gotowania 🙂