To podstawowy przepis na zakwas z buraków na barszcz czerwony. Zakwas możecie wykorzystać nie tylko w ugotowanym barszczu, ale przede wszystkim spożywać go jako samodzielny napój. Posiada on niezliczoną ilość witamin i minerałów, znakomicie wspomagających nasz organizm. Do przygotowania zakwasu możecie użyć kawałka chleba na zakwasie lub w wersji bezglutenowej soku z kiszonej kapusty.
ZAKWAS Z BURAKÓW BOŻE NARODZENIE
Wigilijny barszcz czerwony robi się właśnie na tradycyjnym domowym zakwasie z buraków. Tak robię od lat, to najlepsza i najskuteczniejsza metoda przygotowania. Naturalna kwasowość i słoność zakwasu doskonale poprawi smak barszczu, tak że dodatki typu ocet czy sok z cytryny będą już zdecydowanie zbędne.
Polecam Ci także inne przepisy na wigilijny stół:
– śledź w śmietanie z jabłkiem
– śledzie po kaszubsku
– śledzie w czosnku i majeranku
– śledzie w oleju
– tatar ze śledzia
– wigilijna kapusta
– kompot z suszu
– uszka wigilijne
– zakwas do barszczu
– barszcz wigilijny
– pierniczki
– szybki piernik
–kruche świąteczne ciasteczka
– zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań
– zestawienie Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie
ZAKWAS Z BURAKÓW NA BARSZCZ
Przygotowanie: 20 minut
Składniki:
– 1 kg obranych buraków
– 5-6 ząbków czosnku
– 1 l przegotowanej wody
– 1 łyżka soli
– 3-4 listki laurowe
– łyżeczka ziela angielskiego
– kromka chleba na zakwasie lub łyżka soku z kiszonej kapusty
Przygotowanie:
- Buraki obierz i pokrój w plasterki, możesz też użyć robota kuchennego do szybszego pokrojenia buraków.
- Czosnek obierz i lekko zgniećcie nożem. Do słoja włóż buraki, pomiędzy dodaj czosnek, ziele angielskie i listki laurowe.
- Wodę zagotuj i rozpuść w niej sól. Buraki zalej już nieco przestudzoną wodą. Na koniec dodaj chleb lub sok z kiszonej kapusty, te przyśpieszą przygotowanie zakwasu. Nie są obowiązkowe, ale bez ich dodania zakwas będzie musiał się robić blisko 2 tygodnie.
- Tak przygotowany zakwas odstaw w chłodniejsze miejsce, uprzednio przykrywając słój ściereczką i związując gumką. Po 4-5 dniach zakwas przecedź i rozlejcie do butelek. Jest gotowy do picia lub przygotowania barszczu.
- Możesz przechowywać zakwas w lodówce w szczelnie zamkniętych butelkach.
SMACZNEGO!
4 comments
W jakim celu dajesz chleb lub kapustę? Bez tego nie zrobi się zakwas?
Z nich robi się kwas konieczny w zakwasie. To element obowiązkowy, bez tego nie ma zakwasu.
Jak długo można przetrzymywać taki zakwas?
po wstawieniu do lodówki nawet do 2-3 tygodni.