Pyszna propozycja na danie obiadowe lub kolacyjne. Zapiekanka z pure ziemniaczanym, oraz mięsem mielonym. Pyszna i prosta w przygotowaniu, zapewniam ze będzie wszystkim smakowała.
Przygotowanie:60 minut
Ilość porcji: 4 porcje
Składniki:
– 0,5 kg mięsa mielonego – z łopatki lub mieszanego wołowo-wieprzowego
– 1 puszka pomidorów lub 2 spore pomidory bez skóry pokrojone w kostkę
– 2 ząbki czosnku
– 1 papryczka chili
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– 10 sporych ziemniaków ugotowanych
– 1 łyżka śmietany
– 1 łyżka masła
– 3 łyżki oleju
– ok 20 dag startego sera żółtego
– ew parmezan
– ew 1,3 szklanki czerwonego wina
Przygotowanie:
Ugotujcie ziemniaki a następnie przygotujcie z nich pure dodając łyżkę śmietany i łyżkę masła podczas tłuczenia.
Teraz należy zająć się mięsem, w międzyczasie nastawiając piekarnik na ok 190 st.
Mięso mielone podsmażcie na łyżce oleju, dodając chili i czosnek. Jeśli lubicie pikantne potrawy możecie dodać jeszcze odrobinę ostrej papryki. Kiedy mięso się podsmaży dodajcie pomidory i ew czerwone wino. Wino doda ciekawego posmaku potrawie, jednak nieco wydłuży proces jej przygotowania – sos będzie musiał nieco dłużej odparować.
Do mięsa dodajcie jeszcze nieco soli i pieprzu i duście 10-15 min aż sos zrobi się gęsty i całkowicie oblepi mięso. Wyłączcie kuchenkę i dajcie mięsu nieco odpocząć.
Naczynie żaroodporne nasmarujcie tłuszczem – oliwą lub masłem. Ziemniaczane pure podzielcie na 2 porcje i pierwszą rozłóżcie na dole naczynia równomiernie przykrywając dno. Na pierwszą warstwę nałóżcie mięso a następnie drugą część pure.
Tak przygotowaną zapiekankę wstawcie na 10-12 min do nagrzanego piekarnika. Po wstępnym zapieczeniu wyjmijcie i na górę dodajcie utarty ser żółty. Następnie ponownie zapiekajcie przez 10-12 min.
Zapiekanka musi nieco przestygnąć zanim ją podacie. Jest także doskonała następnego dnia.
SMACZNEGO!
Polecam Wam także pyszne przepisy na:
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– pulpety w sosie pomidorowym
– zupa ogórkowa
– zupa pieczarkowa
– zapiekanki z pieczarkami
– śledzie w oleju
– boeuf strogonow
– pasta z awokado
– frytki z batatów
– placek po węgiersku
– pierogi z kaszą gryczaną
– zupa krem z pomidorów
– marynata do karkówki
– pizza z patelni
– puree ziemniaczane
– kolacja – moje ulubione przepisy
3 comments
pyszna inspiracja, wolę zrobić taką zapiekankę niż zwykłego kotleta mielonego. koniecznie spróbuję
ja zdecydowanie polecam! Sama wolę tego typu dania 🙂
Super pomysl ale ja spruboje zamiast miesa dodac innych warzyw .