Barszcz wigilijny z suszonymi grzybami

Spór o to co powinno jadać się podczas Wigilii Bożego Narodzenia trwa zapewne od pokoleń. Ja wychodzę z założenia, że jadać powinniśmy to co pamiętamy z naszych domów rodzinnych. To dzięki tradycji  Święta są tak wyjątkowe.

U mnie na pierwsze dane zawsze był barszcz czerwony, ale nie taki zwyczajny, ten wigilijny jest z dodatkiem suszonych grzybów. Barszcz robię oczywiście na domowym zakwasie, który wstawiam tydzień wcześniej. Jeśli chcecie możecie zakwas przygotować jeszcze wcześniej, przecedzić po tygodniu, przelać do butelki, zamknąć szczelnie i wstawić do lodówki. Barszcz przygotowuję przed samą Wigilią, po dodaniu zakwasu nie możecie go już zagotować bo straci kolor.

Zapraszam Was także do innych przepisów na Boże Narodzenie:
zakwas na barszcz
śledzie w czosnku i majeranku
śledzie w kiszonych cytrynach
– ciasteczka migdałowe
przepis na pierniczki
śledź marynowany w occie
śledź z konfiturą z cebuli
domowa przyprawa do piernika
tatar ze śledzia
śledzie w wiśniówce
śledź pikantny z chilli
śledzie w oleju
kruche ciasteczka

BARSZCZ WIGILIJNY Z SUSZONYMI GRZYBAMI

Czas przygotowania: 45 minut + przygotowanie zakwasu na barszcz

Składniki:

– 40 g suszonych borowików lub podgrzybków
– 2 ząbki czosnku
– 2 kg czerwonych buraków
– 1/2 łyżeczki soli
– 1 łyżeczka pieprzu
– łyżeczka suszonego majeranku
– 300-500 ml zakwasu na barszcz

Przygotowanie:

  1. Grzyby wrzućcie do 1/2 l gorącej wody, wleje do garnka i gotujcie całość ok 20 minut aż grzyby zmiękną. Wywar powinien bulgotać na średnim ogniu.
  2. Buraki obierzcie i zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Włóżcie starte buraki do garnka i zalejcie 2,5 l wody. Gotujcie na małym ogniu 20 minut, a następnie przecedźcie wywar, buraki wyrzućcie i ponownie postawcie na kuchence. Dodajcie teraz sól i pieprz, majeranek i czosnek. Wlejcie wywar z grzybów dorzućcie kilka grzybów uprzednio krojąc je na mniejsze części. Na koniec dodajcie zakwas z buraków i lekko podgrzejcie całość a bardzo niedużym ogniu, uważając aby nie zagotować całości.
  3. Barszcz podawajcie uszkami lub krokietami – jak lubicie 🙂 Smacznego i Wesołych Świąt!

Zapraszam Was także do świątecznych wpisów DIY:
świąteczne wianki
świeca ozdobiona korkami
diy piękne bambki

Idą Święta Bożego Narodzenia, to doskonały czas na pomyślenie o prezentach i przygotowywanych potrawach. Jeśli nie masz pomysłu, zachęcam Cię do zakupu książki ZAPACH ŚWIĄT której jestem współautorką. Książka to 244 pomysłów na świąteczne dania i DIY, pięknie wydana, z grubą okładką i pięknymi wysokiej jakości zajęciami. Naprawdę warto. Nie czekaj, ilość książek jest ograniczona.

KUP KSIĄŻKĘ

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Barszcz wigilijny z suszonymi grzybami
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Ciasteczka migdałowe

Uwielbiam te ciasteczka! Tak to prawda są słodkie, ale takie by muszą. Chrupiące na zewnątrz, lekko ciągnące w środku. To...

Zamknij