Boeuf bourguignon

Słyszeliście o boeuf bourguignon? To francuskie danie znamy m.in. dzięki Julii Child. Dzięki dodatku wina potrawa nabiera wysublimowanego smaku, jest to jednak danie dość łagodne w smaku. Zastanawiacie się z czym go podać? Wystarczą klasyczne ziemniaki, pure lub francuska bagietka. Dodatkowo miks sałat z vinegre. Potrawa ta doskonale się przechowuje dlatego możecie przygotować więcej i odgrzać po kilku dniach.

Jeśli lubicie potrawy jednogarnkowe, zapraszam Was do innych moich przepisów:
–  boeuf strogonow
wołowina duszona w ciemnym piwie
– gulasz wołowy z czerwonym winem
– polędwiczki z szynką parmeńską
– królik w winie
– pulled pork
– gicz cielęca w warzywach
zapiekanka ziemniaczana z warzywami i serem halloumi
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie

Przygotowanie: ok 3,5 h

Ilość porcji: 3-4 porcje

Składniki:

– 600 g wołowiny pokrojonej w kostkę o boku ok. 3 cm
– 2  łyżki oleju
– 1 łyżka masła klarowanego
– 250 ml czerwonego wytrawnego wina
– 300 ml bulionu wołowego
– 1 duża cebula pokrojona w piórka
– 1 duża marchewka pokrojona w plasterki
– 1 puszka pomidorów krojonych
– 2 garści selera naciowego pokrojonego w kostkę
– 2 liście laurowe
– kilka gałązek świeżego tymianku
– sól, świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Zacznijcie od obsmażenia mięsa. Wykorzystajcie do tego olej, pamiętając o tym aby mięsa nie układać zbyt ścisło na patelni. Najlepiej zrobić to w 2 partiach podsmażając po kilka minut z każdej ze stron. Przełóżcie mięso do żaroodpornego garnka. W tłuszczu z patelni rozpuścić masło i obsmażyć cebulę tak aby zrobiła się szklista. Przerzucić ją do garnka z mięsem.

Na patelni obsmażyć także marchewkę a następnie seler naciowy – wszystko dodawać do garnka z mięsem. Całość zalać bulionem, dodać puszkę pomidorów, liście laurowe, po łyżeczce soli i pieprzu oraz połowę tymianku. Do całości wlać 1/4 porcji wina. Garnek przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 2,5 h. Zamieszajcie potrawę co 30 min.

Po 2,5 h wyjmijcie potrawę i dolejcie pozostałe wino i tymianek, spróbujcie potrawę czy nie brakuje jej soli ani pieprzu. Jeśli sos jest płynny wstawcie całość już bez przykrycia, jeśli zrobił się bardziej gęsty przykryjcie jeszcze garnek. Teraz zapiekajcie potrawę przez ok 25 min.

SMACZNEGOOLYMPUS DIGITAL CAMERA

gulasz z winem

Polecam Wam także pyszne przepisy na:
kotlet schabowy
schabowy inaczej
pulpety w sosie pomidorowym
zupa ogórkowa
zupa pieczarkowa
zapiekanki z pieczarkami

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Boeuf bourguignon
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Bądź na bieżąco, obserwuj blog na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Zupa krem z cukinii

Zupy kremy należą do moich ulubionych, wspominałam Wam o tym wielokrotnie. Taka zupa potrafi zastąpić cały posiłek, jest pyszna i...

Zamknij