Pierogi z soczewicą

Połączenie czerwonej soczewicy, suszonych pomidorów i sera feta daje naprawdę genialny efekt. Pysznie smakuje w sałatce, ale i w tym pierogowym farszu. Pierogi są dość delikatne, idealnie smakują ugotowane od razu po zrobieniu lub odgrzewane w wodzie lub odsmażane na patelni. Podałam je nieco inaczej niż tradycyjne pierogi ruskie czy z mięsem. Pierogi te najlepiej smakują polane masłem, posypane tartym parmezanem oraz natką pietruszki. To najlepsze dodatki do ich okraszenia.

Polecam Ci także przepisy:
pierogi z mięsem
pierogi z kaczką
pierogi ze szpinakiem i fetą
pierogi z dynią
pierogi z kaszą gryczaną
pierogi ruskie
zielone pierogi
leniwe

pierogi z SOCZEWICĄ

Ilość porcji: farsz na 30-40 pierogów
Przygotowanie: 1 h 20 minut

Składniki:
– porcja ciasta z tego przepisu na ciasto do pierogów
– 1 szklanka czerwonej soczewicy
– 10-12 suszonych pomidorów w oliwie
– 100-150 g sera feta
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– sól, pieprz,
– parmezan i masło do podania

Przygotowanie:

  1. Soczewicę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zadbaj o to aby nie była  rozgotowana tylko ziarna były w całości.
  2. W międzyczasie posiekaj natkę pietruszki, pokrój pomidory na mniejsze kawałki i pokrusz w dłoniach fetę (dobrej jakości ser feta będzie się idealnie kruszył a nie „maślił” w rękach). Do przygotowanych składników dodaj ugotowaną i przestudzoną soczewicę i wszystko dokładnie wymieszaj. Oliwa z pomidorów powinna spowodować sklejenie się ciasta, jeśli jest zbyt suche, dodaj jeszcze odrobinę oliwy z pomidorów. Ciasto zwarte ułatwi lepienie pierogów.
  3. Przygotuj ciasto na pierogi z tego przepisu na najlepsze ciasto na pierogi.
  4. Ciasto rozwałkuj, nakładaj farsz i zalepiaj brzeg pierogów. Gotowe pierożki gotuj w wrzącej, osolonej wodzie w dużym garnku do czasu kiedy wypłyną na powierzchnię + 1 minutę.
  5. Pierogi podawaj od razu po ugotowaniu, lub wystudzone i przesmażone na klarowanym maśle, oliwie lub oleju. Pysznie smakują posypane parmezanem i posiekaną pietruszką.
  6. UWAGA: Po ugotowaniu niezjedzone rozłóż pierogi na blacie tak aby się nie stykały. Muszą nieco przeschnąć przed włożeniem ich do pojemnika i do lodówki lub zamrażarki. Jeśli dodatkowe pierogi od razu włożysz do naczynia i nawet dodasz odrobinę tłuszczu, zlepią się ze sobą.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Pierogi z soczewicą
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Bądź na bieżąco, obserwuj blog na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Barszcz ukraiński

Zapraszam na najbardziej tradycyjny przepis na barszcz ukraiński. Możesz ugotować go na żeberkach lub kościach, jeśli jednak masz domowy rosół...

Zamknij