Prawdziwa włoska pizza

Czasem zastanawiam się jedząc pizzę w pizzerii co ma ona wspólnego z pierwowzorem? Grube ciasto, masa dodatków, czy sos czosnkowy. Proponuję wam pyszną domową wersję pizzy na cienkim blacie podaną z oliwą. W takiej wersji właśnie polaną oliwą ja lubię pizzę najbardziej, jeśli nie próbowaliście zachęcam. Jeśli jednak jesteście przywiązani do jedzenia pizzy z sosem pomidorowym zróbcie go sami, nie dodawajcie czasem ketchupu 😉

 

Przygotowanie: ok 2 godzin

Składniki ciasto:

– 500 g mąki pszennej
– 1 saszetka (7g) drożdży
– pół łyżeczki soli
– 1 łyżeczka cukru pudru
– 325 ml ciepłej wody

Składniki na sos pomidorowy do pizzy:
– 1 puszka pomidorów
– 2 ząbki czosnku<
– gałązka bazylii
– gałązka natki pietruszki
– inne świeże zioła – mięta, szczypiorek, inne)
Dodatki na pizzę:
– ser żółty (najlepiej mozarella)
– salami
– pomidorki koktajlowe
– zielone oliwki
– ruccola

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto
Drożdże, cukier i wodę wymieszać i odstawić na 5 min aby zaczęły tworzyć się niewielkie bombelki. Do miksera mający funkcję mieszania ciasta dodajcie mąkę i drożdże. Mieszajcie przez 2 minuty. Oczywiście możecie wyrobić ciasto ręcznie.
Odstawcie ciasto na 15 min aby odpoczęło w temperaturze pokojowej. Rozwałkujcie ciasto i podstawcie je jeszcze na 30-40 minut, po czym przybierzcie ulubionymi dodatkami. Pieczcie 7-10 min.
Sos
Wszystko wrzucić do miksera. Możecie dodać trochę oliwy, sól i pieprz.
Dodatki
Zróbcie taką pizzę jaka smakuje Wam najbardziej!
SMACZNEGO!

pizza3

pizza1

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Tagliatelle z sosem carbonara

Muszę przyznać zupełnie obiektywnie, że makaron Tagliatelle Barilla jest jednym z najlepszych jakie dotychczas jadłam. To z pewnością po akcji z Barillą...

Zamknij