Jak zrobić idealne pieczone ziemniaczki aby były pyszne miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz? Wcześniej trzeba je podgotować, a na koniec usmażyć lub upiec w piekarniku. Piekarnik nie da Ci takiej chrupkości jak smażenie na tłuszczu, ale ziemniaki też wyjdą pysznie i będą bardziej fit. Sam zatem zdecyduj jakie ziemniaki chcesz zrobić 🙂
Zajrzyj także do moich propozycji obiadowych:
– ziemniaki zapiekane ze śmietaną
– ziemniaki nakrajane
– ziemniaki w mundurkach
– kotlet schabowy
– ragu z kaczki
– szaszłyki z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym
– polędwiczki z kurkami
– królik w winie
– polędwiczki z szynką parmeńską
– żeberka barbeue
– pulled pork
– kotlet de volailee
– kurczak na butelce piwa
PIECZONE ZIEMNIAKI
Przygotowanie: 1 h
Składniki:
– 1 kg ziemniaków
– 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
– sól
– płaska łyżeczka wędzonej papryki
– płaska łyżeczka ostrej papryki
– 1 łyżeczka oregano
Przygotowanie:
- Ziemniaki umyj i obierz. Możesz przygotować także wersję bez obierania jeśli skórka jest ładna i cienka.
- Ziemniaki ugotuj około 20 minut (liczę czas od włożenia ziemniaków do zimnej wody i postawienia na kuchence). Oczywiście czas ten może się nieco skrócić lub wydłużyć, ze względu na gatunek ziemniaka oraz wielkość warzyw które gotujesz. Ziemniaki powinny być już lekko miękkie ale nie ugotowane całkowicie.
- Odcedź ziemniaki i pozwól im wystygnąć. Następnie polej je oliwą lub olejem a następnie dodaj do nich przyprawy i równomiernie je rozprowadź na ziemniakach.
- Tak przygotowane ziemniaki możesz smażyć na oleju, we frytownicy lub piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st C. Jeśli wybierzesz opcję z pieczeniem pamiętaj, aby ziemniaki były ułożone na dość sporej blasze i aby na siebie nie zachodziły, należy je też obrócić w trakcie pieczenia.
SMACZNEGO!
I jeszcze zajrzyj do:
– kopytka ruskie
– pierogi ruskie
– kotlety ruskie
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł