Pokazywałam Wam już przepisy na szakszukę klasyczną, taką z boczkiem, kurkami czy fasolą. Przyszedł więc czas na szakszukę z choriso, pikantną kiełbasą która idealnie pasuje do pomidorów i jajek. Zapraszam do tego przepisu i wszystkich pozostałych przepisów na szakszukę.
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
Polecam Wam także przepisy na:
– klasyczna szakszuka
– szakszuka z boczkiem
– szakszuka z dynią
– szakszuka z kurkami
– szakszuka z fasolą
– zielona szakszuka
– szakszuka ze szpinakiem
– pikantna szakszuka z ziemniakami
– Szakszuka z chorizo
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
Polecam Wa też inne przepisy na śniadania:
– jajka sadzone z boczkiem
– najlepsza jajecznica
– ser z jogurtów greckich
– pasta z awokado i jajka
– tosty francuskie
– placki serowe
– placki jogurtowe z owocami
– omlet z białek
– omlet z pomidorami
– pasta jajeczna
– tost z jajkiem i szynką
SZAKSZUKA Z CHORISO
PRZYGOTOWANIE: 15 minut
SKŁADNIKI:
– 3 średnie pomidory lub puszka krojonych pomidorów
– 100 g pikantnego choriso
– 3-4 jajka
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka ostrej papryki lub pieprzu cayenne
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry
– ewentualnie kilka dużych kaparów do podania
– sól i pieprz do smaku
– 1 łyżka oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
- Na oliwie podsmaż na patelni czosnek przeciśnięty przez praskę, kmin rzymski, wędzoną paprykę, pieprz cayenne. Wystarczą 2-3 minuty. Przyprawy dodawane poza czosnkiem możesz zastąpić jedną mieszanką przypraw, jaką jest Harrisa. Dodaj do tego pokrojoną w cienkie półplasterki kiełbasę choriso i krótko smaż.
- Pomidory pokrój w kostkę lub użyj puszki krojonych pomidorów. Jeśli dodajesz pomidory świeże duś je dodatkowe 3-4 minuty na patelni i dodaj około 80 ml wody.
- Stwórz na patelni po jednym wgłębieniu, przesuwając nieco pomidory z choriso, a następie wbijaj w nie po 1 jajku. Całość dopraw solą i pieprzem. Przykryj patelnię pokrywką i duś 4-5 minut. Po ścięciu się jajek potrawę posyp posiekaną natką pietruszki lub kolendrą i dużymi kaparami jeśli używasz. Podawaj najlepiej na patelni na której była przygotowywana.
Smacznego!
Zobacz też:
– sałatka z makaronem i choriso
Pamiętaj o obserwowaniu mnie na Facebooku i Instagramie
FACEBOOK I INSTAGRAM