Zastanawiacie się co podać na przekąskę przed daniem głównym lub przy wieczornym drinku ze znajomymi? Proponuję Wam pyszne guacamole z chipsami typu nachos. Najbardziej mi jednak smakuje wersja z słodko kwaśną nutą.
Jeśli lubicie guacamole, zachęcam Was przede wszystkim do odwiedzenia najlepszego przepisu na guacamole.
Jeśli lubicie dania kuchni meksykańskiej zapraszam Was także do przepisów na:
– tacos ze stekiem
– chilli con carne
– tacos z wieprzowiną
– burrito z burczakiem
– quesadilla z kurczakiem
– fajitas z kurczaka
– tacos z polędwicą
– nachos supreme czyli nachos z chilli con carne
Przygotowanie: ok 15 minut
Składniki:
– 2 dojrzałe owoce awokado
– 2 łyżeczki limonki
– 1/4 czerwonej cebuli bardzo drobno posiekanej
– 1/2 dużej lub 1 mała papryczka chili
– świeżo mielony pieprz
– 2 łyżki pokrojonego w drobną kosteczkę mango
– 2 łyżki pestek dojrzałego granata
Przygotowanie:
Awokado przekrawacie wzdłuż, wokół pestki. Przekręcacie i wyjmujecie pestkę. wybieracie środek łyżeczką i rozgniatacie widelcem tak aby w miąszu pozostały jeszcze niewielkie grudki. Dodajecie sok z cytryny. Do masy dodajecie pozostałe składniki: cebulę, papryczkę bardzo drobno posiekaną, mango, granata i pieprz. Możecie do masy dodać także drobno posiekanego pomidora. Solicie, pieprzycie i podajecie 🙂
SMACZNEGO!
Polecę Ci kilka moich ulubionych przepisów:
– śledzie w oleju
– boeuf strogonow
– pasta z awokado
– frytki z batatów
– placek po węgiersku
– pierogi z kaszą gryczaną
– zupa krem z pomidorów
– marynata do karkówki
– pizza z patelni
– puree ziemniaczane
– kolacja – moje ulubione przepisy
2 comments
uwielbiam guacamole! 🙂 takie ze słodko kwaśną nutą brzmi pysznie!
ja też, ale to chyba głównie dlatego że uwielbiam awokado. Wczoraj zjadłam samo posługując się łyżeczką 🙂