Lubię serniki w różnych wersjach, a tym razem mam dla Was pyszny przepis na sernik typu wiedeńskiego, dość długo pieczony, lekki i delikatny, a w wersji z borówkami będzie wręcz genialny 🙂
A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy:
sernik tradycyjny
sernik z jagodami
sernik z borówkami
sernik z malinami
sernik z kajmakiem
blok czekoladowy
Pyszny sernik z bezą
Sernik z bezą
Sernik z solonym karmelem
Sernik pomarańczowy
Sernik z rodzynkami
Sernik z wiśniami
Sernik piernikowy
Sernik dyniowy
Sernik z porzeczkami
Sernik malinowy
sernik z brzoskwiniami
SERNIK Z BORÓWKAMI
Przygotowanie: 3 h
Składniki:
– 1 kg sera do serników
– 120 g miękkiego masła
– 180-200 g drobnego cukru do wypieków
– 5 jajek
– 1 łyżeczka pasty waniliowej
– 4 łyżki mąki ziemniaczanej
– 1 łyżka mąki pszennej
– masło do wysmarowania formy
– 2 opakowania borówek
– 1-2 łyżeczki cukru pudru do posypania.
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej – masło, jajka, ser.
- Do misy miksera włóż masło, cukier i zacznij ucierać, po połączeniu składników dodawaj do masła po jednym jajku i miksuj aż wszystko się połączy.
- Do masy dodaj ser sernikowy, obie mąki, pastę waniliową i na małych obrotach zmiksuj całość do połączenia.
- Okrągłą formę o średnicy 25-28 cm wyłóż na spodzie papierem do pieczenia. Boki nasmaruj masłem. Do tak przygotowanej formy wlej masę sernikową. Na masę włóż połowę przygotowanych borówek.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st C. Wstaw do piekarnika ciasto i od razu zmniejsz temperaturę do 120 st C. Piecz sernik przez 2h.
- Po zakończeniu pieczenia wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Zostaw sernik na 20 minut.
- Wyjmij sernik i pozostaw do ostygnięcia. Następnie dodaj na sernik pozostałe borówki, posyp odrobiną cukru pudru. Całość możesz ozdobić listkami świeżej mięty. Podawaj.
SMACZNEGO!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
Zobacz też:
– muffinki z borówkami
3 comments
Borówki to jedne z moich ulubionych owoców, a sernik wygląda suuper!
Hej! Wygląda obłędnie! Czy jeśli zrobię z połowy porcji, w tortownicy 18cm, powinnam też o połowę skrócić czas pieczenia? 🙈
nie to będzie zbyt krótko. Skróć czas jedynie o 10-15%