Pomysł na ten przepis powstał z potrzeby wykorzystania dużej ilości sera gouda, która trafiła do mojego domu. Tymczasem chcę Was namówić na wypróbowanie tego przepisu, zachowałam w nim smak pizzy, a całość super smakuje i na ciepło i na zimno.🙂
Polecam Wam także inne przepisy na pieczywo:
– precle
– kajzerki
– bagietki
– chleb pszenny z garnka
– bajgle
– chlebek z pesto
– focaccia z pomidorami
– bułki do hamburgerów
– pieczywo na zakwasie
– pieczywo na drożdżach
– Ciasto na pizzę
Przygotowanie: 3 h
Składniki ciasto drożdżowe:
– 250 g mąki pszennej
– 150 ml ciepłej wody
– 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
– 1 łyżeczka soli
– pół łyżeczki cukru
– 1 łyżeczka oliwy
Składniki sos:
– 1 puszka pomidorów
– 2 ząbki czosnku
– po łyżeczce suszonego oregano i suszonej bazylii
– pół cebuli
– pół łyżeczki chilli
– 1 łyżka oliwy z oliwek
Do pizzy:
– ser gouda w plasterkach lub starty, możesz też użyć sera mozzarella
– szynka klasyczna lub typu prosciutto
– 1 łyżka suszonego oregano do posypania
– 1 jajko
Przygotowanie:
- Do misy miksera dodaj 50 ml wody (najlepiej lekko ciepłą ale nie gorącą), 1 łyżkę mąki, cukier i drożdże. Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw na 5-10 minut aby drożdże lekko „ruszyły”.
- Dodaj do misy mąkę, wszystkie składniki (oprócz soli) oraz zaczyn, zacznij mieszać za pomocą końcówki typu hak. Jak składniki będą już prawie połączone dodaj jeszcze sól i kontynuuj wyrabianie przez kolejne 5 minut na szybszych obrotach.
- W tym czasie przygotuj sos. Drobno posiekaj czosnek i cebulę, następnie podsmaż je na oliwie. Kiedy są już zeszklone dodaj 1 puszkę pomidorów oraz pozostałe zioła. Gotuj dość często mieszając przez 20-30 minut a na koniec zblenduj na jednolity sos.
- Przygotuj też pozostałe dodatki do pizzy, u mnie to szynka parmeńska i ser gouda.
- Blat lub stolnicę wysyp mąką. Ciasto przełóż na blat.
- Kolejne etapy ciężko jest opisać słowami dlatego całą instrukcję w obrazkach znajdziesz w zapisanych Insta Stories na moim Instagramie.
- Ciasto najpierw delikatnie wałkuj na blacie a później za pomocą wałka stwórz z ciasta prostokąt o bokach 60 na 20 cm. Postaraj się to zrobić dość równo.
- Na ciasto nałóż sos jak na pizzę, zostawiając obrzeże około 1,5 cm z każdej strony. Sos posyp suszonym oregano i połóż pozostałe dodatki – ser i na przykład szynkę.
- Ciasto roluj wzdłuż dłuższej krawędzi tak, aby stworzyć długi 60 cm rulon. Końcówkę wolnego ciasta najlepiej nasmaruj odrobiną wody aby łatwiej się skleiło.
- Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto złącz na końcach tworząc okrąg i przenieś je delikatnie na blachę.
- Ciasto nakrajaj bardzo ostrym nożem, ale zostaw niedokrojony około 1 cm na środku, aby wianek się trzymał. Nakrajaj co 3-4 cm.
- Teraz każdy nakrojony kawałek przekręć o 90 stopni w prawo, tak aby wyło widoczne na górze nadzienie ze środka. Zrób tak z całym wiankiem.
- Pozostaw wianek w ciepłym miejscu na 30-40 minut do wyrośnięcia.
- Na koniec wieniec nasmaruj roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzla kuchennego, ja posypałam go jeszcze czarnuszką, ale nie jest to obowiązkowe.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 220 st C (góra-dół). Blachę z wieńcem wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut.
- Wyjmij wieniec. Możesz podawać od razu lub jak wieniec przestygnie, zarówno na ciepło jak i zimno będzie pyszne.
SMACZNEGO!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
– drożdżówki z serem
– drożdżówki z serem i rabarbarem
– brioszki
– ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
– drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
– racuchy drożdżowe
– drożdżówki z truskawkami
– drożdżowe topielec
– mini pączki serowe
– blok czekoladowy
– Drożdżowy wieniec pizzowy
– Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem
– Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
– Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką