Pasztet domowy można zrobić niemal z każdego rodzaju mięsa. Możesz wykorzystać do niego ugotowane mięsa z rosołu, lub kupić mięsa podane poniżej w przepisie i zrobić najbardziej tradycyjną wersję pasztetu.
Polecam Ci także inne przepisy:
– domowa biała kiełbasa
– pate z wątróbki
– pasta z kurczaka
– pasta z wędzonego kurczaka
– pasta z wędzonych szprotek
– pasta z łososia wędzonego
– przepis na ogórki kiszone
– tatar wołowy
Zapraszam Was także na przepisy na Wielkanoc:
– jajka faszerowane w 3 kolorach
– babka majonezowa
– babka piaskowa
– jajka faszerowane paluszkami krabowymi
– jajka faszerowane mango
– łosoś marynowany w whisky
– śledź w czosnku i majeranku
– łosoś marynowany w koprze i wódce
– rolady z szynką i sałatką jarzynową
– sałatka jarzynowa
– jajka z awokado
– jaja z suszonymi pomidorami
– mazurek kajmakowy
– jajka faszerowane
Przygotowanie: ok 3,5 h
Składniki:
– 500 g karkówki lub łopatki
– 30 dag boczku
– 30 dag podgardla
– 30 dag wątróbki drobiowej
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– 1 duża cebula
– 2 liście laurowe
– kilka ziaren pieprzu
– 2 czerstwe kajzerki
– 3 jajka
– sól, pieprz, ostra papryka, świeżo tarta gałka muszkatołowa
– smalec lub masło do wysmarowania brytfanny oraz bułka tarta do posypania
Przygotowanie:
- Zacznij od ugotowania mięsa. Do garnka włóż obrane marchewki, pietruszkę i cebulę, dodaj mięso (oprócz wątróbki), łyżkę soli, listki laurowe i pieprz w ziarnach. Wszystko zalej wodą i gotuj przez ok 2-2,5 h aż mięso zrobi się miękkie. Na ostatnie 15 min włóż umytą wątróbkę aby ugotowała się razem z pozostałymi składnikami.
- Mięso zmiel w maszynce do mięsa tak aby masa była gładka i jednolita. Następnie dodaj do mięsa warzywa i namoczoną w wodzie bułkę, zmiel raz jeszcze aby składniki się połączyły.
- Dodaj całe jajka, około 1 łyżki soli i pieprzu, około 1 łyżki ostrej papryki. Całość dopraw sporą ilością gałki muszkatołowej.
- Foremki (najlepiej keksówki) wysmaruj smalcem lub masłem a następnie wysyp bułką tartą. Włóż masę mięsną i piecz pasztet w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st C przez około 50 minut.
SMACZNEGO!