Myśląc o świętach Bożego Narodzenia, myślę przede wszystkim o piernikowych wypiekach i zapachach przypraw. Wiem też, jak bardzo kiepskie składy potrafią mieć gotowe mieszanki dostępne w sklepach. Dlatego sama robię swoją przyprawę i dodaję ją do moich wypieków. Z tej ilości przypraw zrobicie jeden nieduży słoiczek. To wystarczająca ilość na moje domowe potrzeby, ale możecie też podwoić proporcje.
Do czego użyć domowej przyprawy piernikowej? Zebrałam Wam tu linki do moich najlepszych piernikowych przepisów:
Przepis na pierniczki
Miękkie pierniczki nadziewane
Szybki piernik – najlepszy
Domek z piernika – przepis, wzór do wycięcia
Mini domki z piernika na kubek
Muffiny piernikowe
Wilgotne muffiny piernikowe
Tort piernikowy
Nalewka piernikowa
Sernik piernikowy
DOMOWA PRZYPRAWA DO PIERNIKA
PRZYGOTOWANIE: 5 minut
SKŁADNIKI:
– 25 g cynamonu w całości
– 10 g suszonego imbiru
– 8 g goździków
– 8 g sproszkowanego kardamonu
– 5 g gałki muszkatołowej
– 5 g ziela angielskiego
– 5 g czarnego pieprzu
– 2 gwiazdki anyżu
PRZYGOTOWANIE:
- Gwiazdki anyżu, ziele angielskie, czarny pieprz i cynamon w laskach zmiel. Możesz do tego użyć odpowiedniego miksera, moździerza lub młynka do kawy.
- Do zmielonych przypraw dodaj wszystkie sproszkowane i dokładnie wymieszaj. Gotową mieszankę zamknij w słoiczku i przechowuj w zacienionym miejscu, na przykład w szafce czy szufladzie kuchennej.
- Powyżej znajdziesz listę moich najlepszych przepisów, do których wykorzystuję domową przyprawę do piernika. Upiecz z nią tradycyjne lub miękkie pierniczki, klasyczny piernik czy pyszny piernikowy tort!
Zapraszam Was także do innych przepisów na Boże Narodzenie:
– zakwas na barszcz
– śledzie w czosnku i majeranku
– śledzie w kiszonych cytrynach
– ciasteczka migdałowe
– przepis na pierniczki
– śledź marynowany w occie
– śledź z konfiturą z cebuli
– tatar ze śledzia
– śledzie w wiśniówce
– śledź pikantny z chilli
– śledzie w oleju
– kruche ciasteczka
– zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań
2 comments
Jeszcze się za wypieki nie zabieram, ale tego przepisu potrzebowałam! 🙂
To super się wstrzeliłam w takim razie 🙂