Podając taki talerz pyszności na stół osiągniecie efekt „wow”. A to bardzo proste danie, nie wymagające długich godzin przygotowania. Myślę że warto je wypróbować! Polecam Wam przygotowanie do tego dania klasycznego domowego puree ziemniaczanego, możecie skorzystać mojego przepisu na puree ziemniaczane.
Szukasz pomysłów na pyszny obiad? Oto kilka moich przepisów:
– gratin ziemniaczane
– królik w winie
– pulled pork
– kotlet schabowy
– gicz cielęca w warzywach
– boeuf bourguignon
– stek z sosem whiskey
– schab z pieczarkami
– pikantny gulasz z czerwonym winem
– kurczak barbecue
– pomysł na kurczaka
– polędwica z marynowanym pieprzem
– placek po węgiersku
– młoda kapusta
Przygotowanie:20 minut
Ilość porcji: 2-3
Składniki:
– 350 -400 g polędwiczki wieprzowej
– 1 kulka mozzarelli (100-150g)
– 3-4 plasterki szynki parmeńskiej lub podobnej
– 5-8 pomidorków koktajlowych
– 2 ząbki czosnku
– 10 listków świeżej bazylii
– 2 łyżki oliwy
– 1 łyżka masła
– sól, pieprz
Przygotowanie:
- Polędwicę oczyśćcie z błon i pokrójcie na plastry grubości ok 1,5 cm. Za pomocą tłuczka do mięsa rozbijcie dość cienko każdy z kawałków.
- Mięso doprawcie solą, pieprzem. Przygotujcie pozostałe składniki. Czosnek pokrójcie w cienkie plasterki, pomidorki na pół, sznkę parmeńską porwijcie na tyle części ile macie kawałków mięsa, mozzarellę pokrójcie na plastry, także w ilości sztuk identycznej jak mięso.
- Na patelni rozgrzejcie oliwę wraz z masłem. Połóżcie mięso i podsmażcie 2-3 minuty z jednej strony. Następnie odwróćcie mięso i na nie połóżcie czosnek, szynkę parmeńska, plasterki mozzarelli oraz posypcie całość pomidorkami. Przykryjcie pokrywką i smażcie ok 5-7 minut. Na koniec posypcie całość świeżymi listkami bazylii i podawajcie.
SMACZNEGO!
Polecam Wam także pyszne przepisy na:
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– pulpety w sosie pomidorowym
– zupa ogórkowa
– zupa pieczarkowa
– zapiekanki z pieczarkami
3 comments
A z jakim dodatkiem radzisz podawać? Z ciabattą? Ziemniaki jakoś mi chyba do tego nie pasują 😀
Ziemniaki też będą pasowały, podobnie jak kasza ale o mniej intensywnym smaku. Tak naprawdę możesz dowolnie dopasować dodatki 🙂
Ja podaję to najczęściej z opiekanymi ziemniaczkami. Przepis na moim blogu. Ogólnie bardzo przyjemne danie, chociaż właśnie bez ziemniaków czegoś mu brakuje 😉