Ten przepis dedykuję wielbicielom obydwu ciast, ma bowiem formę i konsystencję sernika, ale lekko piernikowy smak z dodatkiem pysznej żurawiny. Skomponowałam go na święta, próba wyszła bardzo udana, więc przepis polecam do przygotowania w Waszych domach. Sernik został upieczony w kąpieli wodnej, dzięki temu sernik jest jeszcze bardziej delikatny niż pieczony tradycyjnie, oraz bardziej równy. I co najważniejsze, sam proces przygotowania jest bardzo prosty.
Żurawiny które dodałam do środka namoczyłam wcześniej w alkoholu. To oczywiście daje dodatkowy smak ciastu. Do namoczenia nadaje się doskonale rum, ale tym razem zdecydowałam się na whisky. Jeśli nie lubisz whisky nie obawiaj się, nie jest ona bardzo wyczuwalna (też nie jestem wielką fanką tego alkoholu).
Zapraszam do innych słodkich przepisów na świąteczne ciasta i ciasteczka:
– szybki przepis na piernik
– piernikowe muffiny
– ciasteczka brownie
– tort czekoladowy z owocami
sernik z brzoskwiniami
– podstawowy przepis na pierniczki
– ciasteczka migdałowe
– ciasteczka z melasą
– wafle z kajmakiem
– kruche ciasteczka świąteczne
– ciasto makowe na biszkopcie
– sernik z kajmakiem
– zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań
Przygotowanie: 60 minut + chłodzenie
Składniki:
– 160 g ciastek zbożowych żurawinowych
– 60 g roztopionego masła
– 500 g twarogu zmielonego do sernika
– 250 ml śmietany kremówki 36%
– 3 duże jajka
– 2 łyżki płynnego miodu
– 4 łyżki cukru drobnego do wypieków
– 3 łyżki mąki pszennej
– 1 łyżka domowej przyprawy do piernika (możecie użyć gotowej mieszkanki, ale sprawdźcie w składzie czy nie ma w niej mąki lub cukru)
– 1/3 szklanki suszonej żurawiny i alkohol do jej namoczenia
Przygotowanie:
- Zacznij od namoczenia żurawiny w alkoholu. Zalej żurawinę whisky lub rumem i zostaw do napęcznienia w czasie przygotowywania ciasta. Nastaw piekarnik na 160 st.
- Okrągłą tortownicę z odczepianym dnem wyłóż na spodzie papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz opaski. Odetnij nadmiar papieru na zewnątrz.
- Masło rozpuść w rondelku. Do benedera włóż ciastka i blenduj je na pył, dodaj masło i krótki blenduj aby uzyskać formę mokrego piasku. Masą ciastkową wyłóż dno tortownicy, dociśnij tworząc równomierny spód. Foremkę owiń szczelnie od zewnątrz folią aluminiową, co będzie niezbędne do pieczenia w kąpieli wodnej. Na czas przygotowania masy serowej wstaw spód do lodówki.
- Do miski włóż ser, śmietankę, miód, cukier, jaja i mąkę. Całość wymieszaj ręcznie łyżką lub łopatką, aż wszystkie składniki się połączą. Nie należy zbyt długo mieszać/miksować sernika, bo zbyt długie napowietrzanie go powoduje że sernik zbyt dużo wyrośnie a później opadnie.
- Wyjmij formę z przygotowanym spodem z lodówki. Do masy serowej dorzuć jeszcze namoczoną żurawinę, odsączoną z alkoholu. Dwoma ruchami zamieszaj i wlej masę serową do formy. Tak przygotowany sernik wstaw do piekarnika do większej formy lub głębokiej blachy. Następnie wlej do dużej formy/blachy wodę, tak aby forma z sernikiem do 2/3 wysokości miała wodę.
- Piecz sernik przez 50-55 minut. po upieczeniu wyjmij sernik z piekarnika, i odstaw go go ostygnięcia. Po ostygnięciu wstaw sernik do lodówki najlepiej na 12-24h. Najlepiej więc sernik upiec dnia poprzedniego.
SMACZNEGO!
2 comments
Czy moge zapyac o rozmiar blachy? Dzieki. Wyglada wysmienicie wiec chialabym upiec na swieta.
Zwykle piekę w tortownicy o przekroju 21 cm, ale może być ciut mniejsza lub większa, wtedy sernik będzie odrobinę niższy lub wyższy 🙂