Śmiało mogę powiedzieć, że to najlepszy pieczony kurczak, jakiego udało mi się zrobić. Przede wszystkim dzięki pikantnemu zestawowi przypraw w których zamarynowałam kurczaka. Idealnie dodają smaku mięsu. Po drugie dlatego, że kurczaka przekroiłam i rozłożyłam, co dało mu szansę upiec całą skórkę na chrupiąco, bez użycia rożna. Po trzecie dlatego, że pod spodem ułożyłam ziemniaki, które upiekły się razem z kurczakiem i idealnie zgrały smakowo. Mamy więc proste danie jednogarnkowe.
Polecam Wam także:
– kurczak z czerwonym pesto
– kurczak pieczony na butelce piwa
– kurczak z mozzarellą
– kurczak pieczony
– orientalne skrzydełka z kurczaka
– pad thai z kurczakiem
– kotlety mielone z kurczaka
– surówka z czerwonej kapusty
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– Pałki z kurczaka w panierce
– Najlepszy kurczak pieczony!
– Kurczak z suszonymi pomidorami i szpinakiem
– Pieczony kurczak w panierce z parmezanem
– Kurczak w płatkach kukurydzianych
– Kurczak w sosie orzechowym – kurczak satay
CHRUPIĄCY PIECZONY KURCZAK
PRZYGOTOWANIE: 70 minut
Ilość porcji: 3-4
SKŁADNIKI:
– 1 kurczak o wadze 1,8 – 2 kg
– 4-5 średnich ziemniaków
– 1 łyżeczka rozgniecionych w moździerzu suszonych papryczek chilli (mogą być płatki chilli lub inne bardzo ostre chilli suszone)
– 2 łyżeczki wędzonej papryki
– 6 ząbków czosnku
– 1 łyżeczka soli
– 1/2 łyżeczki pieprzu
– 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry
– 40 ml octu balsamicznego
– 40 ml octu jabłkowego lub z białych winogron
– 70 ml oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
- Rozgrzej piekarnik do 180 st C.
- Z wszystkich składników (oprócz kurczaka i ziemniaków) przygotuj marynatę. Czosnek musisz zmiażdżyć praską i dodać go do marynaty.
- Ziemniaki dokładnie umyj i pokrój je w dość cienkie plastry około 4-5 mm grubości.
- Kurczaka umyj, wyjmij wnętrzności jeśli kupiłeś z nimi, osusz. Połóż kurczaka piersiami do dołu. Za pomocą bardzo ostrych nożyc lub noża przetnij kurczaka od góry na środku, tak aby dał się rozłożyć w naczyniu, zobacz jak powinien wyglądać na moim zdjęciu.
- Odlej mniej więcej 1/4 marynaty i odstaw na później. Pozostałą marynatę zużyjesz teraz. Natrzyj nią najpierw dno naczynia do zapiekania. Na dnie ułóż ziemniaki, podobnie jak widzisz na zdjęciu a następnie połóż na ziemniakach kurczaka i za pomocą pędzla dokładnie go zamarynuj.
- Tak przygotowanego kurczaka wstaw do piekarnika, piecz przez 15 minut po czym obróć kurczaka na drugą stronę, piecz kolejne 15 minut, a następnie obróć go jeszcze raz i nasmaruj resztką pozostawionej marynaty. Wstaw na 25-30 minut.
- Wyjmij kurczaka z piekarnika i odstaw na około 15 minut zanim go pokroisz i zjesz.
Smacznego!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł
1 comments
Na pewno wypróbuję ten przepis w wolnej chwili. Nie tylko wygląda on smacznie, ale także przepis nie należy do bardzo skomplikowanych co mnie przekonuje do spróbowania.