Po raz pierwszy podjęłam się zadania przygotowania własnoręcznie makaronu. Już wiem że to nie był ostatni raz, a makaron zamierzam robić state, suszyć i przechowywać w zamkniętych pojemnikach.
Skusił mnie zakup maszynki do makaronu. Z chęcią zakupu mierzyłam się już od jakiegoś czasu aż w Lidlu pojawiła się w ofercie tygodniowej. Nie myślałam długo a dziś nie żałuję zakupu. Makaron wysuszyłam i kolejnego dnia przygotowałam z niego pyszne danie. Smakował znakomicie.
Z tego przepisu możecie wyczarować wiele pysznych dań makaronowych. Moich faworytów zebrałam w jednym wpisie na najlepsze przepisy na makarony.
Polecam Wam szczególnie:
– makaron ze szpinakiem
– makaron z szynką parmeńską
– makaron z boczkiem w sosie śmietanowym
– makaron aglio oilo
– ravioli z krewetkami
– raviolo z płynnym żółtkiem
PRZEPIS NA DOMOWY MAKARON
Przygotowanie: ok 1,5 godziny
Składniki:
– 300 g mąki pszennej
– 3 jajka
– 3 łyżeczki oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
- Na stolnicy lub silikonowej macie usyp kopiec z mąki ze sporym wgłębieniem w środku. Jajka rozbij do miseczki i rozmieszaj, tak aby żółtko i białko się połączyło. Do środka kopczyka wlej oliwę i połowę jajek. Za pomocą widelca lub ręki rozmieszaj i utwórz ponownie kopczyk, w który wlejesz resztę jajek. Wyrabiaj ciasto ręcznie około 10-12 minut. Jeśli jest zbyt suche (nie chce stworzyć jednolitej kulki) dolej łyżeczkę lub dwie wody, ale rób to stopniowo. Ciasto powinno być jednolite, zwarte i nie kleić się do rąk. Cały ten proces możesz zrobić też w misie miksera planetarnego.
- Odłóż ciasto na godzinę przykrywając je lekko wilgotną ściereczką.
- Po godzinie oderwij kawałek i za pomocą maszynki do makaronu sprasuj kilkukrotnie ciasto. Następnie przygotuj makaron za pomocą wybranej części tnącej.
- Gotowy makaron rozłóż na stolnicy, tak aby nie był zlepiony. Całość lekko posyp mąką. Zostaw do wysuszenia.
- Jeśli przygotujesz podobne tagliatelle do mojego czas jego gotowania to około 6 minut. Jeśli przygotujesz inną grubość i kształt sprawdzaj podczas gotowania stopień miękkości.
SMACZNEGO
I pyszne makarony:
Makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Makaron z tuńczykiem
Makaron z kurkami i szpinakiem
Makaron z polędwicą i pieczarkami
Makaron z boczkiem
Makaron smażony z kurczakiem
Cytrynowy makaron ze szparagami
Lasagne ze szpinakiem
Makaron z bakłażanem – alla norma
Makaron Boeuf Strogonow
Makaron z kurkami
Makaron z tofu
Makaron z pesto i pomidorkami
Makaron bolognese jednogarnkowy
Makaron z szynką parmeńską
Caccio e peppe – rzymski makaron
Pad thai z kurczakiem
Lasagne (lasagne bolognese)
Makaron carbonara
Makaron z czerwonym pesto
Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym
Makaron z pieczarkami
Makaron z kurczakiem
Makaron z awokado
5 comments
Makaron wygląda bardzo profesjonalnie. Nie powiedziałabym że różni sie czymś od tych sklepowych – choć z całą pewnością jest zdrowszy. Zapisuję sobie przepis i pewnie wypróbuję 😀
Martyna dzięki, jak na pierwszy raz byłam z siebie dumna 🙂 Polecam, przynajmniej będziesz wiedziała co jest w środku 🙂
Domowy makaron ubóstwiam. Do dzisiaj na każdą niedzielę robi go moja babcia, a kiedyś, w dzieciństwie, robiłam go z tatą. Niepowtarzalny smak, o niebo lepszy niż sklepowe makarony! 🙂
to prawda smak fantastyczny, choć ja jeśli kupuję makaron to stawiam na te naprawdę dobre i wypróbowane. Zdarzało mi się bowiem wyrzucić makaron po jego ugotowaniu bo był niesmaczny.
Nie wierzę, że to takie proste! 😉