Indyjskie chlebki naan to jeden z podstawowych składników kuchni tamtego regionu. Podaje się je do wielu potraw typu curry, często zamiast ryżu lub jako drugi dodatek. Możesz zrobić je w takiej postaci jak pokazałam w przepisie, lub zrezygnować z polewania masłem. Zamiast wykonywania ich na patelni można oczywiście wrzucić je do piekarnika, ale patelnia wydaje się zawsze szybsza i pod ręką, a do tego placki wychodzą mega chrupiące!
Tradycyjnie chlebki wypieka się w glinianym piecu tandoor, jednak w domowych warunkach też możesz je przygotować.
Do czego podać chlebki naan?
Chlebki są idealne do indyjskich potraw. Zobacz kilka moich propozycji:
Zachęcam Was do odwiedzenia innych przepisów:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– bataty z sosem awokado
– kurczak z batatami
– carpaccio z buraka
– sałatka z żółtym burakiem
– sałatka z kolorowych buraczków
– frytki z batatów
– chipsy z batatów
– pikantne frytki z batatów
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
– sałatka z batatem i jakiem na miękko
Zajrzyj też do:
– chlebek z pesto
– chiapati
INDYJSKIE CHLEBKI NAAN
Przygotowanie: 1 h 20 minut
Ilość porcji: 9-10 cienkich i chrupiących placków naan
Składniki:
– 400 g mąki pszennej + mąka do podsypania
– 7-8 g suchych drożdży
– 3 łyżki gęstego jogurtu np greckiego
– 125 ml ciepłej wody
– 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka cukru
– płaska łyżeczka soli
Składniki masło:
– 100 g miękkiego masła
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki drobno posiekanej świeżej kolendry (możesz zastąpić innymi ziołami)
Przygotowanie:
- Do miski wsyp wszystkie składniki uważając z wodą i wlewając jej w tym momencie dosłownie połowę do 3/4 porcji. Zagnieć ciasto na jednolitą, nieklejącą masę dozując dodatkową wodę, tak aby ciasto się połączyło i aby uzyskać idealną konsystencję.
- Ciasto po zagnieceniu odstaw na około 60 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykrywając miskę ściereczką.
- W tym czasie przygotuj masło. Do miękkiego masła dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną kolendrę i szczyptę soli. Wymieszaj dokładnie.
- Ciasto podziel na 8,9 lub 10 części. Blat podsyp mąką i rozwałkowuj na bieżąco porcje ciasta na bardzo cienkie placki, ale uważając, aby się nie przerwały.
- Rozgrzej patelnię z nieprzywieralnym dnem. Smaż na suchej patelni placki po 2-2,5 minuty z każdej strony aż zaczną się nieco rumienić. Po przewróceniu placka na drugą stronę nałóż porcję masła – mniej więcej łyżeczkę i rozprowadź nieco po placku, aby się rozpuściło i pokryło cały z góry. Po usmażeniu z drugiej strony zdejmij z patelni i od razu podawaj.
- Placki możesz przykryć folią aluminiową, aby nie stygły, ale zdecydowanie najlepsze są zaraz po usmażeniu. Podawaj z potrawami kuchni indyjskiej, tu kilka przykładowych: Indyjska szakszuka, Indyjskie kotleciki z ziemniaków i batatów, Indyjska jajecznica, Curry z batatem, Smażone pikantne ziemniaki, Pikantna zupa curry z warzywami, Madras z soczewicą i batatem, Curry z kalafiora, Sałatka ze smażonym serem, Orientalny burger z grilla.
SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
2 comments
Wyglądają wspaniale. Takiego przepisu potrzebowałam 🙂
Pyszne wyszły, z mężem nawet stwierdziliśmy, że lepsze niż z niejednej knajpy! 😄