To jest zdecydowanie najlepszy i najbardziej soczysty pieczony kurczak, jakiego zrobiłam kiedykolwiek, a zasługą tego jest marynata z masła i nietypowy sposób marynowania mięsa „pod skórą”. Kurczaka możesz podlać biały winem lub dobrej jakości bulionem.
Polecam Wam także:
– chrupiący pieczony kurczak
– kurczak z czerwonym pesto
– cordon bleu z kurczaka
– kurczak pieczony na butelce piwa
– kurczak z mozzarellą
– kurczak pieczony
– orientalne skrzydełka z kurczaka
– pad thai z kurczakiem
– kotlety mielone z kurczaka
– surówka z czerwonej kapusty
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– Pałki z kurczaka w panierce
– Najlepszy kurczak pieczony!
– Kurczak z suszonymi pomidorami i szpinakiem
– Pieczony kurczak w panierce z parmezanem
– Kurczak w płatkach kukurydzianych
KURCZAK PIECZONY
PRZYGOTOWANIE: 1 h 45 minut
Ilość porcji: 3-4
SKŁADNIKI:
– 1 kurczak o wadze 1,8 – 2 kg
– sól i pieprz
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 cytryna
– 2-3 gałązki rozmarynu
– 150 ml białego wytrawnego wina lub bulionu
– 1 cebula
– 1 główka czosnku
MAŚLANA MARYNATA
– 100 g roztopionego masła
– 3 ząbki czosnku
– 4 łyżki świeżo posiekanych ziół (szałwia, rozmaryn, natka pietruszki), możesz częściowo zastąpić je ziołami suszonymi
– po 1/2 łyżeczki soli i czarnego pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
- Rozgrzej piekarnik do 200 st C.
- Kurczaka wyjmij z lodówki na minimum 30 minut przed pieczeniem.
- Wymieszaj wszystkie składniki maślanej marynaty, masło wcześniej roztop i przestudź zanim dodasz pozostałe składniki. Dodaj do marynaty sok z połowy cytryny, a drugą połowę podzieloną na kliny na razie odłóż.
- Teraz zacznie się najlepsze. Połóż kurczaka w naczyniu w którym będzie pieczony. Weź dużą łyżkę i za jej pomocą delikatnie twórz kieszeń pomiędzy mięsem a skórą kurczaka. Jak to zrobić? Wystarczy wkładać łyżkę wypukłością do góry (w stronę skóry), delikatnie wprowadzając łyżkę dalej. Musisz uważać aby nie uszkodzić skóry kurczaka i zrobić ten zabieg od strony piersi i od drugiej strony.
- Czas na marynowanie. Połowę marynaty wlej teraz w wytworzone kieszenie po obu stronach kurczaka, starając się równomiernie rozprowadzić marynatę.
- Pozostałą część marynaty użyj na zewnątrz, dokładnie marynując kurczaka.
- Do środka włóż odłożone kliny cytryny oraz gałązki rozmarynu.
- Główkę czosnku przekrój wzdłuż na pół, Cebulę podziel na ćwiartki. Wrzuć je do naczynia w którym pieczesz kurczaka i podlej wszystko winem lub bulionem. Na koniec dopraw kurczaka solą i pieprzem.
- Włóż kurczaka do piekarnika i piecz go w 200 st C przez 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180 st C i piecz przez 1 godzinę 15 minut. W tym czasie 2-3 razy podlewaj kurczaka sokami które zgromadziły się w naczyniu.
- Po wyjęciu kurczaka z piekarnika odstaw go na 15 minut ale bez przykrycia. Dopiero wtedy krój kurczaka i podawaj.
- Kurczaka możesz zjeść od razu, a niewykorzystane mięso oddzielić od kości i użyć do sałatek, pierogów a nawet jako dodatek do makaronu.
Smacznego!