Już wiecie że podjęłam ostatnio nowe wyzwanie i samodzielnie przygotowałam domowy makaron. Zdecydowanie polecam poświęcić chwilę czasu i wykonać makaron samodzielnie. Po pierwsze wiecie co jest w jego składzie, a po drugie smak – naprawdę pyszny.
Zarówno z domowym jak i tym gotowym makaronem polecam Wam ten przepis. Szczególnie przypadnie do gustu tym lubiącym zdecydowane smaki oraz ser pleśniowy.
Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
– penne z szynką parmeńską
– makaron z boczkiem
– makaron ze szpinakiem
– makaron z cukinią
– makaron z krewetkami
– makaron z kurczakiem
– kotlet schabowy
– makaron z szynką
– makaron z kurczakiem i sosem śmietanowym
MAKARON Z POLĘDWICZKĄ
Przygotowanie: ok 20 minut + 30 minut marynowanie
Składniki:
- 250 g makaronu tagliatelle lub spaghetti
- 100 g sera pleśniowego typu gorgonzola
- 3 łyżki śmietany 18%
- ok 300 g polędwicy (może być wieprzowa)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki sosu sojowego
- garść rukoli
- świeżo starty parmezan
- świeżo mielony pieprz
- ewentualnie 3-4 łyżki białego wina
PRZYGOTOWANIE:
- Pokrój polędwicę w cienkie plastry. Wymieszaj oliwę i sos sojowy i za pomocą pędzla kuchennego rozprowadź tę marynatę na polędwicy. Wstaw do lodówki na 30 minut do zamarynowania.
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Do niewielkiego garnuszka dodaj pokrojony dość drobno ser i śmietanę. Na niewielkim ogniu podgrzewaj aż ser się rozpuści, a w czasie gotowania dodaj 3-4 łyżki wody z gotującego się makaronu lub białego wina.
- Polędwicę podsmaż na patelni razem z całą marynatą.
- Makaron połącz z sosem serowym. Podawaj z usmażonymi polędwiczkami i świeżą rukolą, posypane tartym parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.
SMACZNEGO
I pyszne makarony:
Makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Makaron z tuńczykiem
Makaron z kurkami i szpinakiem
Makaron z polędwicą i pieczarkami
Makaron z boczkiem
Makaron smażony z kurczakiem
Cytrynowy makaron ze szparagami
Lasagne ze szpinakiem
Makaron z bakłażanem – alla norma
Makaron Boeuf Strogonow
Makaron z kurkami
Makaron z tofu
Makaron z pesto i pomidorkami
Makaron bolognese jednogarnkowy
Makaron z szynką parmeńską
Caccio e peppe – rzymski makaron
Pad thai z kurczakiem
Lasagne (lasagne bolognese)
Makaron carbonara
Makaron z czerwonym pesto
Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym
Makaron z pieczarkami
Makaron z kurczakiem
Makaron z awokado
5 comments
Mmmmm ależ to smakowicie wygląda, będę musiała spróbować coś takiego zrobić 🙂
zdecydowanie polecam 🙂 makarony to bardzo proste i niezwykle pyszne dania
Witam! Dzisiaj zrobiłam makaron wg Pani przepisu. Mimo, że nie jestem zwolenniczką makaronu ( gotuję, bo córka lubi). To było przepyszne… ? a poza tym proste i szybkie w przygotowaniu. Myślę, że będę częściej korzystać z Pani przepisów. Pozdrawiam
Śmietana (kwaśna) czy śmietanka (słodka) do sosu?
18% czyli kwaśna, taka śmietanka zawsze jest kwaśna 😉