Macie dość kotletów mielonych lub szukacie innego sposobu na wykorzystania mięsa mielonego? Mam dziś dla Was pyszny przepis na pulpety, niby klasyczne ale jednak wzbogacone dodatkiem sera typu parmezan, w pysznym sosie pomidorowym. Ja moje pulpety podałam z mieszanką kasz, jednak możecie zgrać je także z tradycyjnym puree, możecie skorzystać mojego przepisu na puree ziemniaczane.
Szukasz pomysłów na pyszny obiad? Oto kilka moich przepisów:
– fasolka po bretońsku
– polędwiczki z kurkami
– polędwiczki z szynką parmeńską
– boeuf strogonow
– kotlet schabowy
– królik w winie
– pulled pork
– gicz cielęca w warzywach
– boeuf bourguignon
– stek z sosem whiskey
– schab z pieczarkami
– pikantny gulasz z czerwonym winem
– kurczak barbecue
– pomysł na kurczaka
– polędwica z marynowanym pieprzem0
– przepis na ogórki kiszone
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
– młoda kapusta
Przygotowanie: 30 minut
Ilość porcji: 2-3
Składniki:
– 0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego dobrej jakości
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 40 g bułki tartej
– 1 jajko rozmiar M
– 30 g sera typu parmezan
– 1 puszka pomidorów krojonych
– 100 ml białego wina
– 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
– sól, pieprz
– 2 łyżki oliwy
– ew pół papryczki chilli
– kilka listków świeżej bazylii
Przygotowanie:
- Przygotujcie masę na pulpety – do miski dodajcie mięso, połowę cebuli bardzo drobno posiekanej, parmezan, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, po 1 płaskiej łyżeczce soli i pieprzu oraz jajko. Wymieszajcie całość najlepiej ręcznie, tak aby stworzyć jednolitą masę.
- Do garnka lub wysokiej patelni z pokrywką wlejcie oliwę i podsmażcie drugą połowę cebuli i 2 ząbki czosnku, ew chilli jeśli zależy Wam na pikantnej potrawie. Zanim wrzucicie czosnek i cebulę posiekajcie je dość drobno. Kiedy warzywa się zeszklą dodajcie pomidory krojone z puszki, wino oraz nieco soli i pieprzu.
- Czas na lepienie pulpetów – z mięsa lepcie kulki o średnicy ok 5 cm i wkładajcie je do sosu. Sos powinien zakryć pulpety mniej więcej w do połowy wysokości. Zmniejszcie nieco płomień pod garnkiem, przykryjcie pokrywką i duście przez 10 minut.
- Po tym czasie odkryjcie potrawę i delikatnie obróćcie pulpety. Już nie przykrywajcie, sos musi nieco odparować.
- Po kolejnych 10 minutach potrawa będzie gotowa, podajcie ją z wybranym dodatkiem, posypaną posiekanymi listkami bazylii. Ciekawym uzupełnieniem potrawy może być także sałatka grecka.
SMACZNEGO!
Polecam Wam także pyszne przepisy na:
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– pulpety w sosie pomidorowym
– zupa ogórkowa
– zupa pieczarkowa
– zapiekanki z pieczarkami
– placek po węgiersku
– placek po węgiersku
1 comments
Dawno nie jadłem. Ale to już jest pomysł na obiad do pracy!