Ten sernik jest niedoskonały w wyglądzie, ale tak doskonały w smaku! Bardzo kremowy środek, ciemna karmelowa w smaku skórka sernika i bardzo rustykalny wygląd to najlepiej opisujące to ciasto określenia. Przypomina mi nieco w smaku taki najbardziej tradycyjny polski sernik, bo ten też czasem opada, jak nieco zbyt długo się go ubija. Ale ten sernik jest lżejszy, bardziej kremowy, idealny!
A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy:
sernik tradycyjny
sernik z jagodami
sernik z borówkami
sernik z malinami
sernik z kajmakiem
sernik z brzoskwiniami
blok czekoladowy
Pyszny sernik z bezą
Sernik z bezą
Sernik z solonym karmelem
Sernik pomarańczowy
Sernik z rodzynkami
Sernik z wiśniami
Sernik piernikowy
Sernik dyniowy
Sernik z porzeczkami
Sernik malinowy
Sernik na zimno z truskawkami
SERNIK BASKIJSKI
Przygotowanie: 1 h 15 minut + chłodzenie minimum 6 h
Składniki sernik:
– 450 g serka typu philadelphia (możesz użyć serków naturalnych innych marek, muszą być kremowe i bez zbędnych dodatków)
– 450 g sera na sernik (tu uwaga, wybierz bardziej rzadki ser, lżejszy)
– 6 jajek
– 600 g śmietany 36%
– 300 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 50 g mąki pszennej
– odrobina miękkiego masła
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 200ºC lub 190ºC z termoobiegiem.
- Przygotuj okrągłą formę do pieczenia – 24-26 cm średnicy oraz arkusz papieru do pieczenia. Nasmaruj formę masłem, dzięki temu łatwo włożysz papier do pieczenia i nic nie będzie się przesuwało. Papier włóż tak, aby boki wystawały poza formę, musisz zatem przygotować odpowiednio duży arkusz.
- Do misy miksera dodaj zmielony twaróg, serek typu philadelphia i cukier i zmiksuj na jednolitą masę. Następnie dodaj jajka i ekstrakt waniliowy i krótko zmiksuj. W kolejnym kroku dodaj śmietankę 36% i ponownie krótko zmiksuj, a na koniec przesiej mąkę do masy serowej i wymieszaj.
- Masę serową wylej do przygotowanej formy i delikatnie, aby nie wylać wstaw do piekarnika. Ciasto będzie dość rzadkie.
- Ciasto piecz przez 60-65 minut, aż sernik będzie dość ciemny. Podczas pieczenia sernik urośnie, a następnie środek opadnie i zostaną wyższe brzegi. Tak ma być!
- Po upieczeniu odstaw sernik na minimum 6h. Możesz go wstawić do lodówki, jak jest bardzo ciepło, ale jeśli w domu jest temperatura około 20 stopni, to sernik możesz przechowywać bez lodówki.
SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł