Ten sernik ma nieco inną specyfikę niż klasyczny polski wypiek. Jest trochę bardziej zwarty ale dzięki temu też bardzo kremowy, piecze się go znacznie dłużej i trzyma w lodówce. A jest naprawdę obłędnie pyszny!
A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy:
sernik tradycyjny
sernik z jagodami
sernik z borówkami
sernik z malinami
sernik z kajmakiem
sernik z brzoskwiniami
blok czekoladowy
Pyszny sernik z bezą
Sernik z bezą
Sernik z solonym karmelem
Sernik pomarańczowy
Sernik z rodzynkami
Sernik z wiśniami
Sernik piernikowy
Sernik dyniowy
Sernik z porzeczkami
Sernik malinowy
Sernik na zimno z truskawkami
SERNIK NOWOJORSKI
Przygotowanie: 2 h + chłodzenie in 6h
Składniki spód:
– 200 g kruchych ciasteczek
– 80 g rozpuszczonego masła
Składniki sernik:
– 1 kg sera na sernik (dobrego z kubełka lub twarogu zmielonego dwukrotnie)
– 4 jajka
– 300 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
– 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
– 40 g mąki pszennej
– POLEWA: 180 g śmietany 18%, 40 g cukru pudru i 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
- SPÓD – Do misy miksera dodaj kruche ciasteczka (możesz użyć czekoladowych) i zetrzyj je drobno, aż będą miały postać piasku. Do herbatników dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj. Okrągłą formę z odpinanym dnem wyłóż na spodzie papierem do pieczenia. Wsyp do niej pokruszone ciasteczka i za pomocą dłoni lub łyżki wyrównaj spód lekko ugniatając. Wstaw formę do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
- SERNIK – Do misy miksera dodaj zmielony twaróg, mąkę, jajka, cukier, ekstrakt waniliowy. Wszystko zmiksuj do połączenia składników ale nie zbyt długo aby specjalnie nie napowietrzać masy. Masę serową wylej na przygotowany spód i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st C. W tej temperaturze piecz sernik tylko przez pierwsze 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 120 st C i piecz przez 1 h 10 minut.
- Po upieczeniu wyłącz piekarnik i lekko uchyl drzwiczki (jeśli same się zamykają włóż np trzonek drewnianej łyżki lub inny przyrząd kuchenny między drzwi a korpus piekarnika), Nie wyjmuj ciasta jeszcze przez 1h z piekarnika, powinien bardzo powoli się schładzać.
- Po godzinie wyjmij ciasto na blat i pozostaw na kolejną 1h do całkowitego wystudzenia. Po ty czasie przygotuj polewę wszystko dokładnie mieszając i wyłóż ją na ciasto.
- Sernik wstaw do lodówki na min kilka godzin a nawet całą dobę.
- Krój i podawaj!
SMACZNEGO!
Lubisz moje przepisy? Kup jedyny taki e-book z 100 super przepisami na kolacje.
e-book Kolacje, przepisy do 40 minut
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł
2 comments
Wyglada cudnie! 😍 Mam tylko pytanie odnośnie formy, na jaką średnicę tortownicy jest to przepis?
Użyj takiej jaką masz z przedziału 20-24 cm średnicy