Pyszny sernik o kokosowym smaku, przygotowany z delikatną i lekko ciągnącą się bezą. Sernik jet prosty w przygotowaniu, choć czas wydłuża więcej warstw, ale zdecydowanie warto.
Wiórki kokosowe dodajecie na spód sernika i do bezy, a do samej masy sernikowej dodajcie śmietankę kokosową. Jest ona dostępna w marketach, ale jeśli nie możecie jej dostać, to zbierzcie tylko gęstą część z mleka kokosowego.
A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy:
sernik tradycyjny
sernik z jagodami
sernik z borówkami
sernik z malinami
sernik z kajmakiem
sernik z brzoskwiniami
blok czekoladowy
Pyszny sernik z bezą
Sernik z bezą
Sernik z solonym karmelem
Sernik pomarańczowy
Sernik z rodzynkami
Sernik z wiśniami
Sernik piernikowy
Sernik dyniowy
Sernik z porzeczkami
Sernik malinowy
Sernik na zimno z truskawkami
SERNIK KOKOSOWY RAFFAELLO
Przygotowanie: 2 h 30 minut + chłodzenie minimum 6 h
Składniki sernik:
– 1 kg sera sernikowego
– 1,5 szklanki cukru
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 5 jajek
– 2 żółtka (białka zachowaj do bezy)
– 200 ml śmietany kokosowej (opcjonalnie gęsta część z puszki mleka kokosowego)
– 1 łyżeczka ekstraktu kokosowego (opcjonalnie)
Spód:
– 200 g maślanych ciastek
– 30 g rozpuszczonego masła
– 2 łyżki wiórków kokosowych
Beza:
– 2 zachowane białka
– 120 g drobnego cukru
– 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
– 100 g wiórków kokosowych
Przygotowanie:
- Ciasteczka dodaj do misy miksera i zblenduj na piasek. Dodaj do nich rozpuszczone masło i wymieszaj.
- Dużą blaszkę sernikową wyłóż na spodzie papierem do pieczenia. Wsyp masę na spód i dokładnie „ugnieć”, tworząc jednolity cienki spód. Na koniec posyp wszystko wiórkami kokosowymi i wstaw do lodówki na czas przygotowania sera.
- Do misy miksera dodaj masę sernikową, mąkę ziemniaczaną, cukier, śmietankę kokosową i jeśli używasz to ekstrakt z kokosa. Krótko wymieszaj do połączenia, po czym dodaj wszystkie jajka i żółtka i znów krótko wymieszaj, aby masa się połączyła, ale aby za bardzo nie ubijać masy.
- Masę sernikową wlej na przygotowany spód. Przygotuj dwa arkusze folii aluminiowej i owiń nimi jeszcze spód i boki tortownicy, co utrudni przypiekanie się boków sernika.
- Sernik piecz najpierw w 175o C przez 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 120o C i piecz przez 60 minut.
- Pod koniec pieczenia przygotuj bezę. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywno, po czym dodawaj do białek porcjami cukier, aby uzyskać świecącą bezę. Dodaj też mąkę ziemniaczaną i zmiksuj. Na sam koniec dosyp wiórki i już krótki miksuj lub wymieszaj.
- Bezę przełóż na sernik i ponownie wstaw do piekarnika. Piecz 30 minut w 120o C, a następnie zmniejsz do 90o C i piecz jeszcze przez kolejne 30 minut, aby beza się podsuszyła.
- Po upieczeniu i wystudzeniu wstaw sernik do lodówki i schładzaj minimum kilka godzin.
SMACZNEGO!