Nie wiem jak to się stało, że to dopiero pierwszy sernik bez pieczenia na moim blogu, ale z pewnością to nadrobię już niedługo. Wiem bowiem, że jest tu część osób która nie posiada w domu piekarnika lub osób które uwielbiają takie ciasta trzymane w lodówce, mające galaretkowatą konsystencję. To będzie przepis, który naprawdę polubicie!
A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy:
sernik tradycyjny
sernik z jagodami
sernik z brzoskwiniami
sernik z borówkami
sernik z malinami
sernik z kajmakiem
blok czekoladowy
Pyszny sernik z bezą
Sernik z bezą
Sernik z solonym karmelem
Sernik pomarańczowy
Sernik z rodzynkami
Sernik z wiśniami
Sernik piernikowy
Sernik dyniowy
Sernik z porzeczkami
Sernik malinowy
Ciasto 3 BIT
Sernik na zimno z truskawkami
SERNIK TRUSKAWKOWY BEZ PIECZENIA
Przygotowanie: 2 h + min 3 h w lodówce
Składniki spód:
– 150 g czekoladowych ciasteczek
– 50 g rozpuszczonego masła
Składniki sernik:
– 450 g mrożonych truskawek
– 700 g serka waniliowego homogenizowanego
– 200 g śmietany 36%
– 200 g cukru pudru
– 8 listków żelatyny lub żelatyna sproszkowana, odpowiednia dla 800-900 ml płynu
– 1/2 szklanki zimnej wody
– do przyozdobienia: świeże truskawki, maliny lub inne owoce, czekolada tarta lub rozpuszczona (do polania), cukier puder, inne
Przygotowanie:
- Truskawki mrożone wyjmij z opakowania i pozostaw do rozmrożenia.
- SPÓD – Do misy miksera dodaj czekoladowe ciasteczka i zetrzyj je drobno, aż będą miały postać piasku. Do herbatników dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj. Okrągłą formę z odpinanym dnem wyłóż na spodzie papierem do pieczenia. Wsyp do niej pokruszone herbatniki i za pomocą dłoni lub łyżki wyrównaj spód lekko ugniatając. Wstaw formę do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
- SERNIK – Rozmrożone truskawki odsącz z nadmiaru wody która zebrała się po rozmrażaniu owoców. Wrzuć do miksera i przetrzyj na gładką masę.
- Do misy miksera dodaj serek homogenizowany, śmietanę 36%, truskawki, cukier. Wszystko zmiksuj do połączenia składników.
- W tym samym czasie zalej żelatynę zimną wodą. Jeśli korzystasz z żelatyny w listkach musisz je chwile pomoczyć, jeśli z żelatyny tradycyjnej wystarczy wymieszać. Całość wlej do garnuszka i zacznij delikatnie podgrzewać mieszając, ale tylko do momentu kiedy żelatyna się rozpuści. Nie można za bardzo podgrzewać mieszanki.
- Krótko wystudź mieszaninę, dodaj do niej 2-3 łyżki mieszanki serowej i wymieszaj, a następnie przelej całość do miksera z masą serową i krótko zmiksuj aby żelatyna połączyła się z całością.
- Masę serową wylej na przygotowany spód i wstaw do lodówki na minimum kilka godzin.
- Po kilku godzinach sernik powinien być już sprężysty i gotowy do krojenia. Możesz pięknie go ozdobić świeżymi owocami, czekoladą, możesz też posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Lubisz moje przepisy? Kup jedyny taki e-book z 100 super przepisami na kolacje.
e-book Kolacje, przepisy do 40 minut
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł