Ten sernik najlepiej upiec dnień wcześniej, wtedy ma czas się schłodzić w lodówce i nabrać odpowiedniej konsystencji. Na wierch sernika wyłożyłam frużelinę jagodową, której pozostałą część zużyłam do podania ciasta. Owoce podane w ten sposób stanową doskonały dodatek.
A jeśli lubicie pyszne letnie ciasta z owocami, zapraszam Was do moich ulubione przepisy:
sernik tradycyjny
sernik z jagodami
sernik z borówkami
sernik z malinami
sernik z kajmakiem
sernik z brzoskwiniami
blok czekoladowy
Pyszny sernik z bezą
Sernik z bezą
Sernik z solonym karmelem
Sernik pomarańczowy
Sernik z rodzynkami
Sernik z wiśniami
Sernik piernikowy
Sernik dyniowy
Sernik z porzeczkami
Sernik malinowy
SERNIK Z JAGODAMI
PRZYGOTOWANIE: 2h + chłodzenie
ILOŚĆ PORCJI: 2-3
SKŁADNIKI:
– 180 g ciastek kruchych czekoladowych
– 60 g masła roztopionego
– 750 g twarogu zmielonego do serników
– 1 szklanka śmietany kremówki 30% lub 36%
– 3 duże jajka
– pół szklanki cukru pudru
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 1 łyżka mąki pszennej
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
– 350 g jagód świeżych lub mrożonych
– 3 czubate łyżki cukru
– 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
PRZYGOTOWANIE:
- Ciastka i masło wrzućcie do blendera i zmiksujcie do otrzymania jednolitej masy. Ma wyglądać jak mokry piasek na plaży 🙂
- Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóżcie papierem do pieczenia, jednak jedynie na samym dnie. Ja używam tortownicy z odpinanym bokiem, Wam też taką polecam. Na papier do pieczenia w tortownicy wyłóżcie ciasteczka i ugniećcie aby dno było równe i zwarte. Tak przygotowaną foremkę włóżcie na około 30 minut do lodówki.
- W czasie kiedy spód się chłodzi przygotujcie frużelinę owocową. Do garnuszka dodajcie owoce i 3 łyżki cukru, podgrzewajcie do czasu aż cukier się rozpuści. Następnie dodajcie 1 czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie wody. Całość zanim dodacie musi być dobrze wymieszana. Po wlaniu do owoców zagotujcie wszystko i wyłączcie palnik. Odstawicie do przestygnięcia.
- Wyjmijcie formę z lodówki i owińcie ją z zewnątrz folią aluminiową dość ściśle. Ciasto będzie pieczone w kąpieli wodnej, a foremka z odczepianym dnem mogłaby wpuścić nieco wody.
- Do miski włożyć wszystkie składniki sernika: ser, śmietankę, jajka, cukier puder, obie mąki i esencję waniliową. Całość szybko zmiksować, ale na niskich lub średnich obrotach. Nie należy miksować go długo bo napowietrzycie ciasto i to urośnie podczas pieczenia a później opadnie.
- Tak przygotowaną masę serową wlać do formy a następie zrobić kilka kleksów z przygotowanej frużeliny jagodowej. Możecie za pomocą patyczka wyciągnąć kształty, tworząc fanazyjne esy floresy. Sernik należy włożyć do większego naczynia lub głębokiej blachy, a następie napełnić większe naczynie wodą, tak aby sięgała do połowy wysokości formy z sernikiem. Piec w piekarniku w temperaturze 150 st przez ok 65-70 minut. Po wyjęciu schłodzić i wstawić do lodówki na min 1h. Podawać z frużeliną owocową.
Smacznego!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
3 comments
Ten sernik wygląda obłędne! Jest taki idealnie puszysty. ;D
Dzięki :)*
I21 Najwazniejsza w odchudzaniu jest motywacja dziewczyny, ja codziennie ogladam metamorfozy przed i po odchudzaniu i daje mi to kopa do cwiczen, kto chce tez troche motywacji niech sobie wpisze w goglu: ………..(usunięte przez nietylkopasta.pl)